Koninklijke onderscheiding voor hiv-activist Fred Verdult

Voor zijn uitzonderlijke inzet voor mensen met hiv in Nederland is Fred Verdult tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks op 23 november 2018 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd hem uitgereikt door Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.

22 november 2018

Onvermoeibare inzet

 “Fred is voor mij een groot voorbeeld hoe je iets positiefs kan maken van iets wat je overkomt, namelijk het hebben van hiv. Zijn onvermoeibare inzet om het verschil te maken in een wereld vol onwetendheid rondom hiv, inspireert mij enorm”, zegt Brenda Mugabone, geboren met hiv.

Activist

Fred Verdult kreeg zijn hiv-diagnose op 11 december 1998. Een dag later werd hij lid van de Hiv Vereniging en een maand later was hij al actief als vrijwilliger. Hij is nu al twintig jaar lang een opvallende en succesvolle hiv-activist.

Trots

“De koninklijke onderscheiding benadrukt de enorme inzet en de betrokkenheid van Fred bij het werk van de Hiv Vereniging. Ik ben er bijzonder trots op dat hij al zo lang een van onze 200 vrijwilligers is, die zich elke dag weer en onvermoeid inzetten voor mensen met hiv in Nederland”, zegt Pieter Brokx, directeur van de Hiv Vereniging.

Creatief

Fred organiseert met veel creativiteit en energie activiteiten en evenementen en zet daarbij altijd het belang van mensen met hiv voorop. Variërend van gespreksgroepen ‘deel je hiv’ tot het regelen van gespecialiseerde apotheken voor mensen met hiv. De jaarlijkse bijeenkomst in Theater Carré is voor honderden mensen met hiv hét moment om meer te leren over de laatste medische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de strijd tegen hiv. Afgelopen zomer tijdens de internationale aidsconferentie, AIDS2018, organiseerde hij de ‘Positive Flame’, een fakkeloptocht dwars door Amsterdam. Hiermee vestigde hij op een succesvolle manier de aandacht op de grote diversiteit van mensen die leven met hiv.

Professioneel

Hij werkt nauw samen met het Aidsfonds en participeert in NL4Cure, het Nederlandse samenwerkingsverband van organisaties die onderzoek doen naar genezing van hiv. Artsen en onderzoekers, zowel in als buiten Nederland, waarderen zijn professionele inbreng en perspectief. Door hem hebben zij een ander beeld gekregen van de redenen waarom genezing voor mensen die leven met hiv belangrijk is.

Internationaal gewaardeerd

 “We must thank Fred for all his contributions for education and advocacy for a better life for people with HIV in de Netherlands and worldwide”, zegt Françoise Barré-Sinoussi, Nobelprijswinnaar van Institut Pasteur.

Jaarlijks komen er in ons land zo'n 900 nieuwe hiv-infecties bij en gaan tientallen mensen dood aan de gevolgen van aids. We willen het aantal nieuwe hiv-infecties beperken en zorgen dat iedereen met hiv zijn of haar status weet en behandeld wordt. Daar is jouw hulp bij nodig.

help mee

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie