Langwerkende maandelijkse hiv-remmers weer een stap dichterbij

Hiv-remmers van tegenwoordig werken goed als ze iedere dag genomen worden. Dan is het hiv-virus niet meer te vinden in het bloed. Toch kan elke dag aan je medicijnen denken een uitdaging zijn. Wetenschappers onderzoeken nu of een maandelijkse injectie in de toekomst een alternatief is voor een dagelijks tablet.

Een Europees-Amerikaans onderzoek toont aan dat hiv-behandeling met injecties om de 4 of 8 weken, in potentie net zo effectief is als dagelijkse behandeling met tabletten. Aan het onderzoek dat nog loopt, nemen 309 mensen deel. Verdeeld naar drie groepen slikt het eerste deel mensen dagelijks een tablet, de tweede groep krijgt om de vier weken een injectie en de laatste groep om de acht weken. In 2016 werd al aangetoond dat de meeste deelnemers na 32 weken een onderdrukt virus hadden. Tijdens de Internationale Aids Conferentie (IAS 2017) in Parijs maakten onderzoekers bekend weer een stap verder te zijn. Ook na 96 weken zijn de hiv-remmers in alle genoemde varianten effectief. ‘Deze resultaten leiden hopelijk tot een effectief en geaccepteerd alternatief middel voor dagelijkse hiv-behandeling” zegt professor Joseph Eron, een van de wetenschappers.

Met hulp van donateurs financiert Aidsfonds vergelijkbaar wetenschappelijk onderzoek naar hiv-remmers en hiv-geneesmiddelen.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie