Minister Schippers: geen PrEP

Minister Schippers neemt definitief geen besluit over de vergoeding van de hiv-preventiepil PrEP, voordat de Gezondheidsraad met een advies komt. Dat blijkt vandaag uit antwoorden op Kamervragen van D66. Het advies van de Gezondheidsraad over PrEP volgt pas in 2018. Aidsfonds is diep teleurgesteld omdat PrEP intussen honderden nieuwe hiv-infecties in Nederland kan voorkomen.

Nederlandse en internationale experts zijn het er al lang over eens dat PrEP ingezet moet worden als preventiemiddel voor mensen die meer risico lopen op een hiv-infectie. Dit beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie ook aan. Landen als Amerika, Canada, Zuid-Afrika, Kenia, maar ook Frankrijk, Noorwegen, België kozen er al eerder voor om PrEP te vergoeden.

Louise van Deth, directeur Aidsfonds: “Het is onverantwoord om nog langer te wachten met PrEP. Minister Schippers kiest voor de formele weg en wil eigen advies, terwijl we elke dag die we wachten ongeveer 1 hiv-infectie kunnen voorkomen door PrEP in te zetten. Het is bijzonder schrijnend dat de minister hier geen oog voor heeft. Nederland was ooit voorloper in de bestrijding van hiv/aids met pragmatische en effectieve maatregelen. Deze positie raakt Nederland kwijt.”

Aidsfonds roept al langer op om PrEP beschikbaar te maken voor mensen die dit nodig hebben, en doet deze oproep vooral aan de partijen die betrokken zijn bij de formatie van een nieuwe regering.

Volgens onderzoek kan PrEP in Nederland leiden tot een daling van 25% van het aantal hiv-infecties. Rapportages uit steden als Londen, waar PrEP wordt ingezet, laten dalingen van wel 40% zien.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie