Nederland bezuinigt op fonds voor aidsbestrijding

Nederland bezuinigt de komende jaren op het budget voor de wereldwijde aidsbestrijding. De komende drie jaren zal Nederland €10 miljoen minder bijdragen, in totaal is de Nederlandse bijdrage €156 miljoen.

 

10 oktober 2019

Dat werd vandaag duidelijk in Lyon, waar wereldleiders bij elkaar kwamen om hun ambitie in de strijd tegen aids, tuberculose en malaria bekend te maken. Ze presenteerden daar hun financiële bijdrage voor de komende drie jaren aan het ‘Global Fund’ ter bestrijding van de drie epidemieën. Eerder had het fonds berekend dat minstens 15% extra investeringen nodig zijn, willen we de strijd tegen aids, tuberculose en malaria nog kunnen winnen. Nederland heeft hier geen gehoor aan gegeven.

 

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds: “Aidsfonds is teleurgesteld. Nederland zegt te staan voor een beleid dat gericht is op bevordering van seksuele rechten, bescherming van kwetsbare groepen en het stoppen van aids, maar mist zonder financiële ondersteuning daadkracht. Dat juist Nederland, altijd een voorloper in de aidsbestrijding, bezuinigt in plaats van extra investeert, is niet uit te leggen. Ik roep de Tweede Kamer op om de bijdrage aan het Global Fund alsnog te verhogen met de noodzakelijke 15% en zo een generatie zonder aids mogelijk te maken.” 

 

Strijd tegen aids uit koers

Recente cijfers laten zien dat de strijd tegen de drie epidemieën verloren dreigt te worden, tenzij er nu wordt ingegrepen. In 2020 zouden er wereldwijd niet meer dan 500.000 nieuwe hiv-infecties bij mogen komen, dat VN-doel is internationaal afgesproken. In werkelijkheid zijn er in 2018 ruim 1,7 miljoen mensen met hiv bijgekomen, dat is meer dan het drievoudige. Elke dag sterven er wereldwijd nog ruim 2.000 mensen aan aids. Onder meisjes en jonge vrouwen is aids wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. De aidscrisis is nog steeds actueel en doorgaan op de oude voet betekent dat we nog generaties lang bezig zijn om een einde te maken aan de aidsepidemie.

 

Global Fund

Het Global Fund heeft sinds 2002 wereldwijd bijgedragen aan het helpen redden van 32 miljoen levens. Het fonds wordt beschouwd als een van de best presterende en meest effectieve ontwikkelingsorganisaties ter wereld – ook door en mede dankzij de Nederlandse overheid. Om de strijd tegen aids, tuberculose en malaria weer op koers te brengen, heeft het fonds duidelijk aangegeven dat er de komende jaren minstens 15% meer financiële steun nodig is. De meeste donoren zijn tegemoet gekomen aan die oproep, zoals Duitsland (17.6% extra), Verenigd Koninkrijk (16% extra), Italië (16% extra), Canada (15.7% extra) en ook de EU(16% extra).

 

Later vandaag zal het totaal opgehaalde bedrag voor het Global Fund ter bestrijding van aids, tuberculose en malaria bekend worden gemaakt.

Een wereld zonder aids is alleen mogelijk als iedereen op de wereld toegang heeft tot goede preventie, hiv-testen en behandeling. Met jouw hulp komt een wereld zonder aids dichterbij.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie