Nederlands hiv-vaccin voor het eerst getest op mensen

Het Nederlands onderzoek naar een hiv-vaccin gaat een nieuwe belangrijke fase in: voor het eerst wordt een proefvaccin getest op mensen. Deze week werd in het Amsterdam UMC de eerste vrijwilliger ingeënt. 

24 januari 2020

De onderzoekers zoeken nog meer vrijwilligers die mee willen doen aan het onderzoek. De proefpersonen krijgen drie keer een vaccinatie en worden tot een jaar na de laatste vaccinatie gevolgd om te kijken of er een afweerreactie ontstaat en of die krachtig genoeg is.

 

Antistoffen

De onderzoekers bij Amsterdam UMC hebben er vertrouwen in dat het nieuwe vaccin kan bijdragen aan de aanmaak van antistoffen tegen hiv, maar waarschuwen ook dat het nojaren zal duren voor er een volledig werkzaam vaccin zal zijn.

 

Barrières

Er zijn twee voorname problemen waar wetenschappers tegenaan lopen bij het zoeken naar een effectief vaccin. Het eerste is het eiwit dat aan de buitenkant van elk hiv-deeltje zit. In reactie op dit ‘envelop-eiwit’ maakt het immuunsysteem zijn afweerreactie. Maar dit eiwit is zeer instabiel: het valt meteen na productie uit elkaar. Daardoor roept het wel anti-stoffen op, maar niet de goede. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd een stabiele versie van dit eiwit te maken, en gaan dat testen op de proefpersonen.

 

Het tweede probleem zijn de B-cellen: die maken antistoffen aan, maar het blijkt dat alleen een bepaald type B-cel goede antistoffen voor hiv kan aanmaken. Iedereen heeft die cellen, maar het vaccin moet die wel weten te vinden. Eerdere hiv-vaccins is dat nog niet gelukt. Later dit jaar wordt daar in dit onderzoek mee getest. De hoop is dat de combinatie van de twee vaccins de juiste bescherming tegen hiv zal geven.

Maak genezing van hiv en aids mogelijk Maak genezing van hiv en aids mogelijk

Hiv is nog niet te genezen. Wij steunen veelbelovende onderzoeken, om een doorbraak in de zoektocht naar een geneesmiddel te forceren. Help je mee?

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie