Nieuw onderzoek laat zien: corona- en hiv-epidemie versterken elkaar

Mensen met hiv in Sub-Sahara-Afrika lopen minstens 30% meer risico te overlijden aan Covid-19 dan mensen zonder hiv, laat nieuw onderzoek zien. Juist in dit gebied leven veel mensen met hiv, maar zijn weinig coronavaccins beschikbaar.

20 juli 2021

Onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie analyseerden de data van bijna 270.000 mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis werden opgenomen. Onder hen waren 15.500 mensen met hiv. Door deze groepen te vergelijken konden de onderzoekers vaststellen dat mensen met hiv 30 procent meer kans liepen te overlijden aan een coronainfectie.

Situatie in Nederland

Deze studie richt zich met name op sub-Sahara-Afrika. Daarom kunnen de resultaten niet zomaar worden toegepast op de situatie in Nederland; daar kun je meer over lezen bij de Hiv Vereniging.

Vaccinatiecampagne

Het onderzoek onderstreept wel de noodzaak om wereldwijd sneller te vaccineren, en mensen met hiv daarbij voorrang te geven. Tweederde van de mensen met hiv wereldwijd leeft in sub-Sahara-Afrika, maar de coronavaccinatiecampagne gaat er langzaam. In heel Afrika is nog maar 1,3% van de bevolking volledig gevaccineerd.

 

Aidsbestrijden voor corona

Tegelijkertijd is het van groot belang dat de aidsbestrijding doorgaat. Voor de miljoenen mensen met hiv wereldwijd, maar ook voor het tegengaan van de coronapandemie. Dat laat een ander onderzoek zien, waarvan de resultaten afgelopen week werden gepresenteerd.

tekst loopt door onder afbeelding

Mutaties

Wetenschappers van het Africa Health Research Institute onderzochten een persoon die 216 dagen lang positief testte voor corona. De patient bleek een vergevorderde hiv-infectie te hebben, waardoor diens immuunsysteem het coronavirus – ondanks slechts milde klachten – niet kon opruimen.

De onderzoekers analyseerden het virus en zagen dat dit in die lange tijd verregaand gemuteerd was. “Als we niet zorgen dat iedereen met hiv behandeling krijgt, zouden sterkere coronavarianten kunnen opduiken bij mensen met een sterk beschadigd immuunsysteem,” zegt een van de onderzoekers erover. Daar kunnen niet alleen mensen met hiv, maar kan heel de wereldbevolking de gevolgen van voelen.

 

Nieuwe lockdowns

Afrikaanse landen kampen op dit moment met de heftigste coronagolf tot nu toe. De coronamaatregelen zorgen op veel plekken voor verstoringen in de aidsbestrijding. Er wordt veel minder getest en veel mensen kunnen hun hiv-medicijnen niet meer ophalen. Door strenge lockdowns in onder andere Kenia en Oeganda hebben sommige gezinnen geen voedsel meer, waardoor hiv-medicijnen niet meer goed werken. Met onze partners springen we daar nu bij door medicijnen en voedselpakketten thuis te bezorgen.

Help mee

Wereldwijd sterven er iedere dag 260 kinderen aan aids. Onnodig, want er bestaan levensreddende medicijnen. Samen kunnen we deze kinderen redden. 

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie