Nieuw rapport: toenemend conservatisme schaadt aidsbestrijding

Over de hele wereld wordt het steeds moeilijker voor maatschappelijke organisaties om de meest kwetsbare groepen in de aidsbestrijding te bereiken. Autoriteiten perken vrijheden steeds verder in, en vooral transgender personen worden daarbij geraakt. Dat zijn de conclusies van een onderzoek dat we samen met CIVICUS en Frontline AIDS hebben uitgevoerd.

10 juli 2020

Het rapport, met de titel Activism and AIDS: protect civil society’s space to end the epidemic, wordt vandaag gepresenteerd op de Internationale Aidsconferentie AIDS2020.

 

Ultraconservatieve politiek

"De successen in de aidsbestrijding zijn alleen behaald omdat maatschappelijke organisaties  en activisten de meest gemarginaliseerde gemeenschappen konden bereiken", zegt Sylvia Mbataru van CIVICUS, hoofdauteur van het rapport. “Maar dit dreigt te ontsporen door de toenemende ultraconservatieve politiek.”

 

Coronamaatregelen

Het rapport behandelt trends uit vier landen – Zimbabwe, Oekraïne, Indonesië en Vietnam.  Kwetsbare groepen als de lhbtq-gemeenschap, en met name trans personen, behoren tot de meest vervolgde mensen.  Politie en wetshandhavers zijn de belangrijkste daders, die hulp aan mensen met hiv in de weg staan. Activisten waarschuwen bij de presentatie van het rapport dat hun werk door coronamaatregelen nog moeilijker en gevaarlijker is geworden.

“Nu we nieuwe restricties aan de vrijheid voor burgers zien, is het ontzettend belangrijk dat activisten en organisaties de vrijheid krijgen om hun werk te doen,” stelt Mbataru. 

Vrijheden ingeperkt

Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van de CIVICUS-monitor. Deze levert kwantitatieve en kwalitatieve gegevens over vrijheden in landen over de hele wereld.

Zo werden in Indonesië activisten en organisaties online aangevallen, werd hun content op social media gecensureerd door de autoriteiten, werden de protesten opgedoekt voordat ze begonnen, en waren er invallen in hun kantoren. In Oekraïne zijn lhbt-ers en sekswerkers het doelwit van religieuze organisaties; zo werden hun demonstraties verstoord en noemde een vooraanstaand religieus leider homohuwelijken de oorzaak voor het coronavirus.  

 

Stemmen niet gehoord

Ook op internationaal niveau neemt tegenstand tegen de civiele ruimte toe, stelt het rapport. Een vertegenwoordiger van een maatschappelijke organisatie zegt in het rapport dat “stemmen niet gehoord worden bij de VN.” En de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was een “zeer gesloten ruimte voor het maatschappelijk middenveld”, met een ingewikkeld registratiesysteem voor organisaties.

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.

Door opkomend conservatisme verslechtert de toegang tot voorlichting en hiv-zorg voor mensen uit de lhbt-gemeenschap. Met jouw donatie kan Aidsfonds alle liefdes blijven beschermen tegen hiv en aids. 

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie