Ongeveer 360.000 behandelingen met hiv-remmers waren er vorig jaar beschikbaar in Rusland. Dit blijkt uit onderzoek naar de inkoop van hiv-remmers door Rusland. Het aantal behandelingen is veel te weinig voor de ruim 1,1 miljoen Russen met hiv die officieel geregistreerd staan.
Een maatschappelijke organisatie uit Rusland kijkt jaarlijks op basis van openbare gegevens over de inkoop van medicijnen hoe het is gesteld met de toegang tot hiv-remmers in Rusland. Deze week werden de resultaten voor 2017 bekend gemaakt.
In totaal kocht de Russische overheid in 2017 ongeveer 360.000 jaarbehandelingen met hiv-remmers in. Doordat de inkoop van de hiv-remmers inmiddels weer centraal, door het ministerie van Volksgezondheid, geregeld wordt, waren dit er gelukkig veel meer dan in 2016. Maar nog steeds kreeg nog geen derde van de geregistreerde mensen met hiv levensreddende medicijnen. Maatschappelijke organisaties schatten bovendien dat het werkelijke aantal mensen met hiv in Rusland veel groter is dan 1,16 miljoen. Hierdoor zou het aantal mensen met hiv dat hiv-remmers krijgt nog wel eens veel lager kunnen zijn.
Uit het onderzoek blijkt verder dat in Rusland vooral hiv-remmers gebruikt worden die veel bijwerkingen geven. Deze middelen worden in het Westen daarom bijna niet meer voorgeschreven. De bijwerkingen geven mensen met hiv onnodig gezondheidsklachten. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat mensen stoppen met hun behandeling.
“We hopen dat het Ministerie van Volksgezondheid snel een plan ontwikkelt om de behandeling van mensen met hiv in Rusland te verbeteren.”
onderzoeker
Goed nieuws uit het rapport is dat de prijs van hiv-remmers aanzienlijk gedaald is. Dit is een direct gevolg van de centralisatie van de inkoop. Verschillende organisaties hebben hier de afgelopen jaren voor gelobbyd bij de overheid. Met resultaat dus. Helaas bleek wel dat in 84% van de aanbestedingen, slechts één partij meedeed. Dit staat verdere prijsdalingen, en de daarmee mogelijkheid om met hetzelfde budget meer hiv-remmers in te kopen, in de weg.