Onderzoek: Afkomst van hiv-infecties

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam gaat onderzoek doen naar de oorsprong van het hiv-virus onder migranten. Als we achterhalen waar de infecties worden opgelopen, dan kunnen we op de juiste plekken gaan testen op hiv en vervolgens meteen behandelen. Het onderzoek van dr. Godelieve de Bree wordt mogelijk gemaakt door de bijdragen van Aidsfonds-donateurs.

Ongeveer de helft van het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland betreft migranten. Het aantal hiv-infecties onder deze groep daalt nauwelijks en bijna de helft komt pas met vergevorderde klachten in beeld. Om dit aan te pakken, moeten we weten waar deze mensen hun infectie oplopen: hier of in het buitenland. Dat is te zien aan het type virus dat ze bij zich dragen. Niet elk hiv-virus is namelijk hetzelfde. Door de kenmerken van een specifiek hiv-virus is de route te achterhalen die het heeft afgelegd. Daarom worden in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, onder leiding van dr. Godelieve de Bree, de kenmerken van de hiv-virussen van migranten onderzocht. Als we weten waar de infecties worden opgelopen, kunnen we op de juiste plekken gaan testen op hiv en zo snel mogelijk beginnen met behandelen.

“Met nog ruim 900 nieuwe hiv-diagnoses per jaar blijft het noodzakelijk om ook te inversteren in onderzoek naar de Nederlandse hiv-epidemie. Door dit onderzoek kunnen mensen met een migrantenachtergrond die hiv hebben straks sneller worden gevonden. Dat is goed voor hun eigen gezondheid en voor het terugdringen van de hiv-epidemie. Mensen die een tijd op behandeling zijn, kunnen het virus namelijk niet meer overdragen.” Aldus Marein de Jong van Aidsfonds.

Met de bijdrage van onze donateurs kunnen we wetenschappers met succes steunen. Zo kan ook het Radboudumc in Nijmegen onderzoek doen naar de variaties in de afweersystemen van mensen met hiv.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie