Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
11 juli 2017

Onderzoek: Genezing door gentherapie?

Het AMC in Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is om gezonde cellen van mensen met hiv zodanig aan te passen dat ze ongevoelig worden voor een hiv-infectie. Het onderzoek van professor Ben Berkhout wordt gefinancierd door de bijdragen van de donateurs van Aidsfonds.

Een hiv-infectie kan meestal goed onder controle worden gehouden met behulp van hiv-medicatie. Het virus blijft echter altijd in het lichaam aanwezig en dus moeten mensen met hiv levenslang medicijnen slikken. Sinds een paar jaar wordt er veel onderzoek gedaan naar daadwerkelijke genezing. Prof. dr. Ben Berkhout van het AMC gaat onderzoeken of het mogelijk is om gezonde cellen van mensen met hiv ongevoelig te maken voor hiv. Het virus kan zich dan niet verder door het lichaam verspreiden. Omdat alle wel geïnfecteerde cellen op den duur op natuurlijke wijze doodgaan, zou dat kunnen leiden tot genezing.

“Experts geloven dat hiv-genezing mogelijk is. Ze verwachten dat een uiteindelijke hiv-genezingstherapie zal bestaan uit een combinatie van middelen en/of aanpak, net zoals de huidige hiv-behandeling bestaat uit drie medicijnen. Welke combinatie dat zal zijn, is nog niet bekend en daarom is het goed om verschillende mogelijkheden te onderzoeken,” aldus Marein de Jong van Aidsfonds.

Ben Berkhout is een expert op het gebied van hiv-onderzoek. In een van zijn lopende studies onderzoekt hij hoe je slapende hiv wakker maakt.

Wetenschappelijk onderzoek

Dit nieuwe onderzoek van prof. dr. Ben Berkhout is een van de zes nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die Aidsfonds dankzij donateurs kan financieren. Aidsfonds is het enige fonds in Nederland dat specifiek onderzoek naar hiv en aids steunt. Wetenschappelijk onderzoek is namelijk hard nodig, een middel dat hiv geneest en een vaccin tegen hiv bestaan immers nog niet. 

22 september 2017

Ambassadeurs Angela en Freek zorgen voor happy ending met start condoomactie

Iedereen moet de gelegenheid hebben om een condoom te gebruiken, vindt Aidsfonds. Zeker nu het aantal nieuwe hiv-infecties in sommige delen van de wereld weer schrikbarend toeneemt. Daarom vragen ambassadeurs Angela Groothuizen en Freek Bartels vandaag aandacht voor het tekort aan condooms in Afrika. Lees meer

11 september 2017

Nog meer kinderen met hiv opsporen

Het aantal kinderen met hiv dat hiv-remmers krijgt, loopt achter ten opzichte van het aantal volwassenen op behandeling. Zo ook in Oeganda. Met het project ‘Op naar een aidsvrije generatie in Oeganda’ brengen we daar verandering in. Lees meer