Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
11 juli 2017

Onderzoek: Genezing door gentherapie?

Het AMC in Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is om gezonde cellen van mensen met hiv zodanig aan te passen dat ze ongevoelig worden voor een hiv-infectie. Het onderzoek van professor Ben Berkhout wordt gefinancierd door de bijdragen van de donateurs van Aidsfonds.

Een hiv-infectie kan meestal goed onder controle worden gehouden met behulp van hiv-medicatie. Het virus blijft echter altijd in het lichaam aanwezig en dus moeten mensen met hiv levenslang medicijnen slikken. Sinds een paar jaar wordt er veel onderzoek gedaan naar daadwerkelijke genezing. Prof. dr. Ben Berkhout van het AMC gaat onderzoeken of het mogelijk is om gezonde cellen van mensen met hiv ongevoelig te maken voor hiv. Het virus kan zich dan niet verder door het lichaam verspreiden. Omdat alle wel geïnfecteerde cellen op den duur op natuurlijke wijze doodgaan, zou dat kunnen leiden tot genezing.

“Experts geloven dat hiv-genezing mogelijk is. Ze verwachten dat een uiteindelijke hiv-genezingstherapie zal bestaan uit een combinatie van middelen en/of aanpak, net zoals de huidige hiv-behandeling bestaat uit drie medicijnen. Welke combinatie dat zal zijn, is nog niet bekend en daarom is het goed om verschillende mogelijkheden te onderzoeken,” aldus Marein de Jong van Aidsfonds.

Ben Berkhout is een expert op het gebied van hiv-onderzoek. In een van zijn lopende studies onderzoekt hij hoe je slapende hiv wakker maakt.

Wetenschappelijk onderzoek

Dit nieuwe onderzoek van prof. dr. Ben Berkhout is een van de zes nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die Aidsfonds dankzij donateurs kan financieren. Aidsfonds is het enige fonds in Nederland dat specifiek onderzoek naar hiv en aids steunt. Wetenschappelijk onderzoek is namelijk hard nodig, een middel dat hiv geneest en een vaccin tegen hiv bestaan immers nog niet. 

17 november 2017

Hiv-bestrijding Nederland laat kansen liggen

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt beperkt en langzaam. In 2016 opnieuw 820 nieuwe diagnoses, maar enkele tientallen minder dan in 2015. Bij een op de drie homomannen en meer dan de helft van de heteroseksuele mannen start de hiv-behandeling erg laat. Lees meer

2 november 2017

Nieuwe hoogleraar op het gebied van hiv/aids

Dr. Rogier Sanders is benoemd tot hoogleraar Virologie aan de Universiteit van Amsterdam. De kersverse hoogleraar doet al jaren, mede met steun van Aidsfonds-donateurs, baanbrekend onderzoek naar hiv. “Een hiv-vaccin vinden is als landen op de maan.” Lees meer