Overheid Belarus heft aidsbestrijdingsorganisatie gedwongen op

De situatie in Belarus raakt ook de aidsbestrijding. Medewerkers van één van onze partners hebben het land moeten ontvluchten nadat hun organisatie door de autoriteiten werd opgeheven en het kantoor werd binnengevallen. 

2 september 2021

Mensenrechten staan in Belarus (Wit-Rusland) zwaar onder druk. Sinds de protesten tegen het bewind van president Loekasjenko in 2020 zijn duizenden mensen opgepakt en gemarteld omdat hun mening niet strookt met die van de regering. 

 

Inval

Ook heeft de overheid tientallen maatschappelijke organisaties gesloten, waaronder nu ook één van onze partners. Hun kantoor werd binnengevallen door de autoriteiten en apparatuur werd in beslag genomen.  

 

Projecten

De partner coördineerde de samenwerking tussen regionale aidsbestrijdingsorganisaties in het hele land en kon zo projecten rond hiv-preventie en -zorg nationaal uitvoeren. Met steun van ons Oost-Europa-noodfonds werd ook gewerkt aan hiv-zorg voor transgender personen die nergens anders terecht konden. 

 

Steun blijft nodig

We steunen de gevluchte medewerkers en werken samen aan manieren om de aidsbestrijding ook in deze moeilijke tijden zo goed mogelijk door te laten gaan. Waar mensenrechten met voeten worden getreden, krijgt de epidemie vrij spel. Daarom blijft hulp juist nu hard nodig.  

Spreek je steun uit

Wil je onze aidsbestrijders een hart onder de riem steken? Onderteken de steunbetuiging aan de mensen die in de frontlinie staan.

Niet alleen in Wit-Rusland, maar in ook andere landen waar de aidsbestrijding onder druk staat door autoritaire regimes en conservatisme.

teken nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie