Stap dichter bij genezing: onderzoekers vinden verstopplek van hiv

Onderzoekers aan de Universiteit van Gent hebben ontdekt waar in het lichaam hiv zich schuilhoudt. Dat geeft nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek naar genezing.

17 september 2019

Wetenschappers weten al langer dat hiv zich verstopt in immuuncellen. Vlaamse onderzoekers hebben nu ontdekt dat dit, anders dan eerst werd gedacht, juist gebeurt in immuuncellen die veel delen.

Ook weten we nu dat het virus niet in één specifiek celtype of orgaan onderduikt, maar op verschillende plekken kan voorkomen, zoals bloed, lymfeklieren of darmweefsel. Dat betekent dat een brede aanpak nodig zal zijn om de slapende hiv uit uit het lichaam te verwijderen.

 

Viraal reservoir

Wanneer iemand met hiv onder behandeling is, kan het virus zich niet vermenigvuldigen. Er blijft echter altijd een kleine hoeveelheid virus achter. Wanneer behandeling wordt gestopt, kan hiv zich vanuit dit ‘virale reservoir’ weer gaan delen. Daarom blijft het nodig om een leven lang hiv-remmers te slikken.  

 

Verregaand onderzoek

Om tot de onderzoeksresultaten te komen onderwierpen de wetenschappers 11 mensen met hiv aan een groot aantal tests. “Het was echt verregaand,” stelt een onderzoeker. “Dat is ook de reden waarom het nooit [eerder] gebeurd is.” Via bijvoorbeeld beenmergpuncties en monsternames van lymfeklieren werd testmateriaal uit het lichaam verzameld. Vervolgens stopten de deelnemers twee weken lang met hun hiv-behandeling, zodat het virus zich weer kon vermenigvuldigen. Nieuwe virusdeeltjes werden daarna getest op hun herkomst.

 

We zijn er nog niet

Er lopen veel verschillende onderzoeken naar definitieve genezing van hiv. Met de ontdekkingen uit deze nieuwe studie wordt duidelijker in welke richting wetenschappers moeten zoeken. Maar genezing blijft een complexe puzzel, waarin meerdere oplossingen samen zullen moeten komen.

 


Help mee de droom waar te maken

Met het Hiv Genezing Fonds wil Aidsfonds de komende jaren € 10 miljoen extra beschikbaar maken voor onderzoek naar genezing van hiv. We zoeken mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over dit fonds. Mail of bel met onze collega Hannah Tans

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie