Tanzania verbiedt hiv-preventie voor homo's

7 november 2016

Voorlichting over hiv en aids aan homomannen is in Tanzania voortaan verboden. Dat besloot de minister van volksgezondheid, Ummy Mwalimu. Momenteel leven er 1,4 miljoen mensen met hiv in Tanzania, dat is 5% van de totale bevolking. Een kwart van alle mensen met hiv is homoseksueel.


Alle preventieprogramma’s worden onmiddellijk stopgezet omdat deze homoseksualiteit zouden goedkeuren. De programma’s geven informatie over hiv en aids en stimuleren het gebruik van condooms. Homoseksualiteit is illegaal in Tanzania en er staat een gevangenisstraf van dertig jaar op. Andere voorlichtingsprogramma’s over hiv, gericht op meisjes en druggebruikers zullen niet verdwijnen.

In Tanzania zet het Aids Fonds zich samen met Community Health Education Services & Advocacy in voor risicogroepen. Door het Bridging the Gaps programma kunnen de meest kwetsbare groepen zich laten testen op hiv en krijgen zij betere toegang tot medicatie. Beide organisaties vinden het besluit van de minister een enorme tegenslag in de strijd tegen aids. Het buitensluiten van één groep mensen die een verhoogd risico loopt op hiv, is discriminerend en onderdeel van een dwaas beleid. Het besluit zal leiden tot een drastische toename van het aantal nieuwe hiv-infecties en het geeft de aidsepidemie alle ruimte om zich te verspreiden.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie