Tanzaniaanse lhbt'ers: "Geen voorlichting, geen zorg. In het kort, we sterven.”

Tanzania werkt nieuwe hiv-infecties in de hand en hindert lokale gezondheidsorganisaties hun werk te doen. Dat is de conclusie van een door Human Rights Watch gepubliceerd rapport. “We krijgen geen voorlichting,” zegt een geïnterviewde jonge homoman. “We krijgen geen glijmiddel, geen condooms, geen zorg. In het kort, we sterven.”

4 februari 2020

Machtswisseling

Sinds president Magufuli eind 2015 aan de macht kwam, treedt de Tanzaniaanse overheid hardhandig op tegen lhbti’s. Hiv-testlocaties en organisaties die voorlichting en zorg aan de lhbt-gemeenschap bieden werden door de overheid gesloten.

Ook is de distributie van glijmiddel verboden, terwijl dit essentieel is om te voorkomen dat condooms scheuren. Daarmee staat de regering de aidsbestrijding actief in de weg en wordt het werk van de lokale partners in onze projecten moeilijker en gevaarlijker.

 

Arrestaties en invallen

Door invallen bij trainingen en bijeenkomsten van gezondheidswerkers en lhbt-activisten zijn mensen bang geworden om zorg op te zoeken, stelt het 212 pagina’s tellende rapport.

In 2018 gaf de gouverneur van hoofdstad Dar es Salaam opdracht voor een klopjacht op homo’s. Ook op het eiland Zanzibar en in andere plaatsen op het vasteland arresteerde de politie homoseksuelen, waarbij vernederende en pijnlijke anale onderzoeken werden uitgevoerd om bewijs van anale seks te vinden. Dat heeft geen enkele wetenschappelijke basis heeft en staat gelijk aan marteling.

De Tanzaniaanse overheid schaadt met deze praktijken mensenrechten en ontzegt een grote groep Tanzanianen het recht op gezondheidszorg. 

Stop aids uit liefde voor alle liefdes Stop aids uit liefde voor alle liefdes

Help mee om hiv-voorlichting en -zorg aan te bieden aan groepen die anders worden uitgesloten. Uit liefde voor alle liefdes.

 

doneer nu

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie