Tijdelijk kunstwerk 'Closer in distance' herdenkt aids

Closer in distance, een nieuw kunstwerk van prijswinnende street artist Judith de Leeuw (JDL Streetart) is sinds dit weekend tijdelijk te zien op de plek van het HIV/AIDSmonument in Amsterdam. Dat staat vanwege werkzaamheden aan de kade achter Centraal Station voor onbepaalde tijd in opslag.

8 maart 2021

Closer is Distance is een drieluik waarin twee handen, omzwachteld met verband, naar elkaar reiken. Het is een verbeelding van de worsteling en de liefde van de zieken en hun naasten.

 

Liefde op de rand van de afgrond

Street artist JDL sprak meerdere mensen die een dierbare verloren aan de gevolgen van aids. “We waren zo dicht bij elkaar, maar toch op zoveel afstand,” beschreef één van hen de relatie. Daar verwijst de titel van het werk naar. Closer in Distance, zo vertelt JDL, viert de liefde die groeit op de rand van de afgrond. “Tegelijkertijd is er de afstand tussen de stervende persoon en de anderen die gezond zijn. Het is bewonderenswaardig en intrigerend dat aids ook zoveel liefde kan oproepen in een relatie. Tegenpolen die bij elkaar lijken te horen; een duistere ervaring met veel schoonheid.”

Werkzaamheden

JDL, die werkt vanuit Amsterdam, is een internationaal bekende street artist. Ze heeft opvallende muurprojecten in o.a. Parijs, New York, Miami en Kuala Lumpur.

Het HIV/AIDSmonument op de De Ruyterkade achter Amsterdam Centraal Station moest voor onbepaalde tijd wijken vanwege werkzaamheden aan een nieuwe pontsteiger. Het kunstwerk van JDL is aangebracht op grote schermen rond de bouwwerken op de kade. Het is tot stand gekomen door bijdragen van de Gemeente Amsterdam, Stichting NamenProject en Aidsfonds.

 

40 jaar aids

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de eerste berichten werden gepubliceerd over een nog onbekende maar dodelijke ziekte, die later aids werd genoemd. De eerste jaren was er nog geen kennis of medicijn om hiv te behandelen. Toen vielen ook in Nederland veel doden aan de gevolgen van aids. Een doeltreffende behandeling van hiv kwam pas na twintig jaar. Nu zijn er voor mensen met hiv levensreddende medicijnen. Wie die medicijnen neemt blijft gezond en geeft het virus ook niet meer door.

Met deze tijdelijke vervanging voor het monument blijft er in Amsterdam een belangrijke herdenkingsplek bestaan.

 

Foto's: Edwin van Eis

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie