Timothy Brown, eerste persoon genezen van hiv, gestorven aan kanker

Timothy Ray Brown, de eerste persoon die werd genezen van hiv, is overleden aan leukemie. Hij zette zich de afgelopen 10 jaar onvermoeibaar in voor de zoektocht naar een geneesmiddel dat voor iedereen werkt.

30 september 2020

Timothy Brown overleed gisteren in zijn huis in Palm Springs, na een ziekbed van 5 maanden. Hij stierf aan bloedkanker, benadrukt zijn partner Tim Hoeff. De hiv is nooit teruggekeerd.   

Brown onderging in 2007 een stamceltransplantatie. Een zeer risicovol middel om hem te genezen van leukemie. De arts gebruikte daarbij donorcellen die immuun zijn voor hiv, in de hoop dat ook zijn hiv zou genezen. Dat gebeurde: na uitgebreid onderzoek werd hij in 2009 ook genezen verklaard van hiv.  

Boegbeeld voor genezing 

In de tijd daarna trad hij in de openbaarheid. Hij deed mee aan veel – soms zeer ingrijpende - onderzoeken, en sprak in de media en op evenementen om mensen met hiv hoop te geven en wetenschappers te motiveren in hun onderzoek.  "De manier waarop ik ben genezen, gun je niemand,” zei hij. “Maar er moéten andere manieren zijn en die moeten gevonden worden." 

Meer hiv-genezingen 

Vorig jaar trad een tweede persoon naar buiten, die op eenzelfde manier als Brown is genezen van hiv.  En wetenschappers kondigden aan dat er mogelijk een derde persoon is genezen. Daardoor weten we voor het eerst dat de genezing van Brown geen gelukstreffer is, maar een herhaalbaar succes. Nu blijven onderzoekers zich inzetten om een geneesmiddel te vinden dat minder ingrijpend is.

 

Blijven vechten

“Ik heb Timothy gevraagd wat ik moet zeggen als we openbaar maken dat hij ziek is,” vertelde Timothy’s partner vorige week. “Hij zei, ‘zeg mensen dat ze blijven vechten. Vecht voor een geneesmiddel voor hiv dat voor iedereen werkt. Ik heb nooit de enige willen zijn.’ ” 

Timothy Brown was 54 jaar oud. 

Help mee de droom waar te maken

Genezing... dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Wij hebben aids zien komen. Wij willen het ook zien gaan. Help je mee met een donatie voor veelbelovend onderzoek?

help mee

Test Test
Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie