Trump-begroting: $1,22 miljard minder voor internationale aidsbestrijding

Het Witte Huis heeft voor 2020 de grootste bezuinigingen ooit voorgesteld voor de wereldwijde aidsbestrijding: 1,22 miljard dollar. Als deze zouden worden goedgekeurd door het Congres, zou dit rampzalige resultaten hebben en vooruitgang ondermijnen.

12 maart 2019

Het Global Fund to Fight AIDS, Tubercolosis and Malaria krijgt in de begroting 19 procent minder dan vorig jaar werd toegekend, terwijl het PEPFAR-programma met 22 procent gekort wordt. Beide programma’s hebben een groot aandeel in de wereldwijde aidsbestrijding.

 

Beloftes

De begroting staat in schril contrast met de belofte die Trump in februari deed in zijn State of the Union-toespraak. Hij beloofde toen een einde te maken aan de hiv-epidemie in Amerika ‘and beyond’.

“De voorgenomen bezuinigingen zouden een nieuwe opleving van de dodelijkste infectieziekten van de wereld riskeren,” zegt Chris Collins, voorzitter van Friends of the Global Fund. De organisatie rekent erop dat het Congres de begroting niet zal goedkeuren.

 

Nationale programma’s

In de begroting wordt wel extra geld beschikbaar gesteld voor nationale hiv-programma’s: 291 miljoen dollar. Amerikaanse belangengroepen hebben hierop verdeeld gereageerd. Waar the AIDS Institute vooral zegt blij te zijn met de voorgestelde begroting, benadrukken de vijf organisaties onder Partnership to End HIV, STDs and Hepatitis dat er breder geïnvesteerd moet worden om de hiv-epidemie te beeindigen. In de begroting wordt voor de komende 10 jaar 2,35 biljoen dollar gekort op Medicare en Medicaid, waar veel Amerikanen die leven met hiv van afhankelijk zijn voor hiv-zorg.

Samen aids verslaan

Aids heeft door de jaren heen wereldwijd al 35 miljoen levens geëist. En daar komen ieder jaar nog steeds een miljoen doden bij. Onnodig, want we kunnen aids stoppen!

help mee

Emma en Jane. Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie