Trump wil hiv-epidemie in Amerika stoppen

De Amerikaanse president Donald Trump deed begin deze maand zijn State of the Union-toespraak. Daarin zei Trump een einde te maken aan aids in Amerika en in de rest van de wereld. Zijn belofte staat in schril contrast met zijn eerdere beleid.

6 februari 2019

“Mijn begroting vraagt Democraten en Republikeinen de benodigde toezegging te doen om de hiv-epidemie in de VS binnen 10 jaar te stoppen. We hebben ongelofelijke stappen gemaakt. Samen stoppen we hiv en aids in Amerika een daarbuiten.” Aldus de Amerikaanse president.

Tegenstrijdig met eerder beleid

De vraag is nu hoe hij zijn belofte gaat waarmaken.  Trump heeft eerder Obamacare gekort, terwijl veel Amerikanen met hiv daardoor juist de zorg kregen de ze nodig hebben.  Trumps beleid tegenover de groepen die extra kwetsbaar zijn voor hiv en aids laat ook te wensen over. Immigranten zijn niet welkom, transgenders worden uitgesloten en  gediscrimineerd en er is bezuinigd op de zorg voor de armste groep mensen.  Bovendien is sinds het presidentschap van Trump de financiële bijdrage van de Amerikaanse regering aan de internationale aidsbestrijding al met 25 miljoen gedaald.

Het nu afwachten hoeveel budget er wordt vrijgemaakt om de beloftes van Trump waar te maken en wat het beleid zal worden. Dit wordt in maart bekend gemaakt.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie