Tweemaandelijkse injectie met hiv-remmers onderdrukt virus

Uit onderzoek is gebleken dat een tweemaandelijkse injectie met hiv-remmers het hiv-virus net zo goed onderdrukt als dagelijks 1 of meer pillen slikken.

23 augustus 2019

In het voorjaar werd al bekend dat een maandelijkse injectie met hiv-remmers net zo goed werkt als het dagelijks slikken van hiv-pillen. Uit onderzoek van de Britse farmaceut GlaxoSmithKline blijkt nu dat het elke twee maanden toedienen van een injectie het virus ook succesvol onderdrukt. Dat zal de injectie voor sommigen een nog aantrekkelijker alternatief maken voor de dagelijkse routine van het innemen van pillen.

Injectie in plaats van pillen

Een tweemaandelijkse injectie met hiv-remmers zou vooral een uitkomst kunnen zijn voor mensen met hiv die op een of andere manier niet in staat zijn dagelijks medicijnen te slikken. De ontwikkelde medicatie bestaat uit een combinatie van rilpivirine, die nu al in pilvorm bestaat, en het experimentele medicijn cabotegravir.

Of en wanneer de injectie beschikbaar wordt in Nederland is nog niet bekend.  De producent heeft in april 2019 toestemming aan de autoriteiten gevraagd om de injecties in de Verenigde Staten en Europa op de markt te brengen. Dit proces kan langer dan een jaar duren.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie