Vrijwilligers bezorgen hiv-remmers tijdens lockdown

Hartverwarmend: vrijwilligers in Oeganda leggen grote afstanden af om hiv-medicijnen te bezorgen. Veel mensen kunnen ze zelf niet meer ophalen door de lockdown. De jonge ambassadeurs van onze partnerorganisatie, winnaars van onze schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv, nemen het voortouw in de actie.

9 april 2020

Door de lockdown in Oeganda is er geen openbaar vervoer en mogen er geen auto’s de weg op. Dat maakt reizen naar de kliniek voor veel mensen met hiv onmogelijk, terwijl ze elke drie maanden naar de kliniek moeten voor controle en een nieuwe voorraad hiv-remmers.

Geen hiv-remmers innemen kan op lange termijn levensgevaarlijk zijn, maar ook op korte termijn kan dit je afweer al aantasten. Zonder goedwerkende afweer ben je bovendien extra kwetsbaar voor het coronavirus. 

Handen uit de mouwen 

Hillary is één van de ambassadeurs van onze partnerorganisatie. De ambassadeurs zijn allemaal winnaars van de jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv, die mede dankzij Aidsfonds mogelijk is. In 2018 werd Hillary Mister Y+, en hij won in 2019 ook nog eens in de categorie Beste inzet van social media voor bewustwording rond hiv.

De wedstrijd zorgt dat jongeren met hiv, die vaak te maken krijgen met stigma, meer zelfvertrouwen krijgen. Ook inspireert de wedstrijd hen om ze een voorbeeld te zijn voor anderen. Dat ze hun ambassadeursrol serieus nemen, is met deze actie duidelijk te zien.

Veel vraag

Onze Oegandese partnerorganisatie is een campagne gestart om mensen met hiv te informeren over de mogelijkheid van het thuis laten bezorgen van hun hiv-remmers. “Veel mensen met hiv vroegen ons om hulp vanwege de covid-19-crisis,” zegt Nicholas, de manager van de organisatie. “Medicatie raakte op en vervoer naar de kliniek was er niet.”

“De eerste keer moest ik 34 kilometer lopen, maar ik kon niet blijven stilzitten en toekijken hoe mijn mensen sterven,” zegt Hillary. Inmiddels heeft hij een leenfiets om de lange afstanden af te leggen. “We moeten alle mogelijkheden aangrijpen om levens te redden. Tot de overheid stappen neemt om mensen met hiv toegang te geven tot hun medicatie, stop ik niet met mijn tocht.”

Samen strijden tegen twee epidemieën

Corona en aids vormen een levensgevaarlijke combinatie. Ontzettend veel mensen zitten door de coronacrisis zonder levensreddende hiv-medicijnen. En omdat mensen niet de deur uit mogen, lijden mensen honger. Zonder goede voeding werkt hun hiv-medicatie niet. Als er één ding is dat we leren van deze crisis is dat we er moeten zijn voor elkaar. Uit liefde voor alle liefdes. Daarom hebben we een speciaal noodfonds opgericht. Daarmee:

  • kunnen we hiv-remmers per (motor)fiets bij mensen thuis bezorgen;
  • krijgen kinderen met hiv en hun families voedselpakketten;
  • en kunnen dankzij mondkapjes en andere beschermmiddelen onze lokale zorgmedewerkers mensen met hiv blijven helpen

Dat kunnen we niet zonder jouw hulp. Help jij mee?

Help mee

Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie