VS tegen seksuele gezondheidsrechten voor vrouwen wereldwijd

De VS willen het recht op seksuele gezondheid en abortus voor jonge vrouwen en meisjes wereldwijd inperken. Tijdens een VN-top sprak het land zich uit tegen deze rechten in de uitgangspunten voor universele gezondheidszorg. Nederland leidt de tegenbeweging: minister Kaag onderstreepte de effectiviteit van een inclusief en breed beleid.  

25 september 2019

“Investeren in seksuele gezondheidsrechten is bewezen betaalbaar, kosteneffectief en kostenbesparend,” stelt minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel.

Tijdens de VN-top over universele gezondheidszorg op 23 september droeg de minister een gezamelijk standpunt van 58 landen voor.

 

 

Opkomend conservatisme

Wij staan als Aidsfonds achter haar vastberaden speech. In tijden van opkomend conservatisme en oppositie tegen seksuele rechten hebben we meer wereldleiders nodig die voor deze fundamentele rechten opkomen. Want dit is van invloed op een krachtige en effectieve aidsbestrijding.

Accepteer a.j.b. de Advertentie en social media cookies om inhoud van Twitter te bekijkenWijzig voorkeuren

Universele Gezondheidszorg

De VN-vergadering was de eerste over universele gezondheidszorg – de wereldwijde implementatie van een systeem, ook in ontwikkelingslanden, waardoor iedereen toegang zou moeten krijgen tot goede zorg, zonder grote financiele risico’s voor patienten. Op dit moment loopt hiervoor in Kenia een pilot.

Voor de aidsbestrijding was het een belangrijk moment om te pleiten voor een aanpak waarbij niemand uitgesloten wordt. Ons werk in diverse landen  heeft inmiddels aangetoond dat inzetten voor seksuele gezondheidsrechten het stigma en de discriminatie van de meest kwetsbare groepen vermindert.

 

Vage terminologie

De Verenigde Staten willen ook dat het in VN-documenten niet meer gaat over 'rechten op seksuele gezondheid', maar 'gezondheid voor jonge mensen'. Te vaag, vindt minister Kaag, want zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of abortus hieronder valt.

 

"Vrouwenrechten zijn als een kanarie in de kolenmijn."

 

Risico's verminderen

Vrouwen die niet in staat zijn voor hun seksuele gezondheid te zorgen, lopen een groot risico om hiv op te lopen. Voor vrouwen die al met hiv leven, verhoogt het ontbreken van dit basisrecht het risico op een ongeplande zwangerschap, abortus en seksueel geweld. Met de de erkenning van de seksuele gezondheidsrechten voor vrouwen binnen de universele gezondheidszorg, kunnen deze risico's aanzienlijk minder worden.

 

Lhbt-gemeenschap

“Vrouwenrechten zijn als een kanarie in de kolenmijn,” stelt Kaag in een interview met NPO Radio 1. “De lhbti-gemeenschap zal ook worden uitgesloten als vrouwen worden uitgesloten.”

In universele gezondheidszorg-programma’s moet juist de nadruk worden gelegd op de armste en meest kwetsbare groepen, om gelijkheid te bevorderen en niemand achter te laten.

 

Ontwikkelingen

We blijven de ontwikkelingen in universele gezondheidszorg in de gaten houden, en pleiten voor de expliciete bescherming van alle kwetsbare groepen en voortzetting van de aidsbestrijding.   

Een wereld zonder aids is alleen mogelijk als iedereen op de wereld toegang heeft tot goede preventie, hiv-testen en behandeling. Met jouw hulp komt een wereld zonder aids dichterbij.

help mee

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie