VVD: laat bezwaar tegen PrEP varen!

Amsterdam, 5 augustus 2017

Beste VVD,

Natuurlijk zijn jullie ook, net als Aidsfonds, COC en Hiv Vereniging, van de partij bij de botenparade tijdens de Canal Parade. Als liberale partij steunen jullie de rechten van LHBTI’s en komen jullie op voor de vrijheid van iedereen om zichzelf te kunnen zijn. Daarom doen we nu een dringend beroep op jullie om de hiv-preventiepil PrEP in Nederland toegankelijk te maken.

Nederland loopt voorop in de strijd tegen aids, daar zijn we trots op. Maar de epidemie is nog steeds niet overwonnen! Vorig jaar nog werden in Nederland 900 nieuwe hiv-infecties vastgesteld. Dat komt omdat niet alle beschikbare hiv-preventiemiddelen worden ingezet. PrEP, de pil die hiv voorkomt, is nog steeds niet toegankelijk in Nederland voor iedereen die risico loopt op hiv. Minister Schippers schuift een besluit voor zich uit. De VVD in de Tweede Kamer onthoudt haar steun aan voorstellen om PrEP toegankelijk te maken.

Beste VVD, dat is toch niet normaal!

PrEP biedt de unieke kans om definitief een einde te maken aan de hiv-epidemie. Als we PrEP naast alle andere preventiemiddelen inzetten gaat dat lukken. In landen waar PrEP wel toegankelijk is, zijn spectaculaire dalingen te zien in het aantal hiv-infecties. In Londen zelfs tot 40% minder in twee jaar tijd!

Op deze dag van de botenparade in Amsterdam vragen we de VVD nadrukkelijk om de bezwaren tegen PrEP te laten varen. Juist een liberale partij zou het belang van PrEP moeten inzien. Het gaat er namelijk om dat je jezelf kan zijn, dat je mag liefhebben wie je wil, je vrij kan voelen en daarbij geen angst voor hiv hoeft te hebben. PrEP biedt mensen de unieke kans om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid én die van anderen en zo een bijdrage te leveren aan het beëindigen van die ellendige hiv-epidemie.

Werk samen met ons naar nul nieuwe hiv-infecties in Amsterdam en in de rest van Nederland. Maak de hiv-preventiepil PrEP direct toegankelijk voor iedereen die risico loopt op hiv. Er is geen tijd te verliezen. En zoveel te winnen.

Louise van Deth, directeur Aidsfonds

Koen van Dijk, directeur COC Nederland

Pieter Brokx, directeur Hiv Vereniging

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie