Winst voor vrouwenrechten Oeganda: omstreden "minirokjeswet" geschrapt

Winst voor vrouwenrechten in Oeganda! De minirokjeswet, zoals deze in de volksmond heette, is door het Consistutioneel Hof ongrondwettelijk verklaard. De wet criminaliseerde alle handelingen die als "seksueel opwindend" gezien konden worden; van het dragen van een kort rokje tot het schrijven van "shockerende" liedjes.

6 september 2021

Eén van onze Oegandese partners vocht de wet de afgelopen 7 jaar aan. Met succes; de rechtszaak die ze samen met een aantal collega-organisaties startten, resulteerde afgelopen maand in een streep door de wetsartikelen.

“Het gaat om delen van de anti-pornowet uit 2014, die het recht van vrouwen op waardigheid en lichamelijke autonomie schenden,” vertelt onze partner. “Dat zagen we terug in meerdere incidenten waarbij vrouwen werden lastig gevallen en in het openbaar werden ontkleed nadat de wet werd aangenomen.”

 

Ook aidsbestrijding geraakt

De wet had ook effect op de aidsbestrijding. Vooral sekswerkers werden willekeurig gearresteerd. Die arrestaties gingen vaak gepaard met andere schendingen van rechten, zoals fysiek en seksueel geweld, en het ontzeggen van de toegang tot hiv-preventie zoals condooms. Dat maakte hen extra kwetsbaar voor hiv.
Vrouwen met hiv kregen bij arrestaties hun medicijnen zelfs niet meer, wat slecht voor de gezondheid en soms zelfs levensbedreigend kan zijn. “Het nietig verklaren van de wet is een goede stap in de richting van het wegnemen van structurele belemmeringen voor de strijd tegen de hiv/aids-pandemie in Oeganda.”

 

Tot 10 jaar gevangenis

Een van de mensen die gearresteerd werd was Oegandese popster Jemimah Kansiime, die in een videoclip uit 2014 dansend in ondergoed te zien was. Haar hangt een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar boven het hoofd, maar de uitspraak van het hooggerechtshof zou kunnen zorgen dat de aanklacht wordt ingetrokken.

Help mee

Met jouw steun kunnen we hiv-voorlichting en -zorg aanbieden aan groepen die anders worden uitgesloten.

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie