Zwanger

Een moeder met hiv kan tijdens de zwangerschap of bevalling hiv overdragen op de baby.

In Nederland komt overdracht van moeder op kind nog nauwelijks voor. De kans op hiv-overdracht is kleiner dan 1% als de moeder tijdens de zwangerschap behandeld wordt met hiv-remmers en geen borstvoeding geeft.

Kinderwens?

Als hiv-positieve man of vrouw kun je zonder problemen kinderen zonder hiv op de wereld zetten. Wanneer je de juiste maatregelen neemt, is het vrijwel uitgesloten dat je kindje via jou hiv krijgt.

Heb je hiv en heb je een kinderwens? Neem dan contact op met je internist of hiv-consulent. Meer informatie over hiv en kinderen krijgen vind je bij de Hiv Vereniging Nederland.

Projecten voor moeders met hiv

Wie wil er nou geen gezond kind? Daarom steunt Aidsfonds in het buitenland diverse projecten die ervoor zorgen dat er steeds minder kinderen met hiv worden geboren. Een van die projecten is het project in Malawi waarbij zwangere vrouwen met hiv de juiste zorg en medicatie (blijven) krijgen zodat hun kinderen zonder hiv worden geboren. 

Dankzij donaties steunt Aidsfonds ook in Nederland moeders met hiv. Omdat hiv ook overdraagbaar is via borstvoeding zijn moeders met hiv  genoodzaakt hun baby flesvoeding te geven. Voor gezinnen die weinig te besteden hebben kan dit een behoorlijke uitgave zijn, flesvoeding wordt namelijk ook niet door de zorgverzekering vergoed. 

Steun moeders met hiv in Nederland en daarbuiten. 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie