Project: Hiv-vrije generatie in Swaziland

Heel Eswatini hiv-vrij? Op een dag is het zover. Dankzij ons baanbrekende project in Eswatini zijn de eerste stappen gezet naar een hiv-vrije generatie.

Dit project is afgelopen. Kijk hier voor een overzicht van alle projecten → 

Weten wat we met dit project hebben bereikt? Kijk hier voor de resultaten. 

Het door ons opgestarte project MaxART heeft een belangrijke rol gespeeld in het verminderen van het aantal nieuwe hiv-infecties in het Koninkrijk van Eswatini (voorheen Swaziland). Tijdens de looptijd van ons project (2011-2018) is het aantal nieuwe infecties in het land bijna gehalveerd (44%)! Het aantal mensen op behandeling is verdubbeld. En doordat de aanpak daarna is overgenomen door de overheid, behaalde het land in 2019 al de aidsbestrijdingsdoelen voor 2030.

"Dankzij dit project werd mijn dochter zonder hiv geboren."

- Vusi (47), Swaziland


lees zijn verhaal

Doorbraak

Door zo veel mogelijk mensen te testen en zo nodig direct te behandelen werd er een doorbraak gerealiseerd in het voorkomen van hiv-infecties. De opvallende cijfers bewijzen voor het eerst dat in de praktijk uitgebreid testen en direct behandelen van mensen met hiv leidt tot minder hiv-infecties. Bovendien is bewezen dat deze aanpak ook voor een ontwikkelingsland betaalbaar is. MaxART is een project geïnitieerd door Aidsfonds en gerealiseerd samen met de Clinton Health Access Initiative, mogelijk gemaakt dankzij een schenking uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.

Baanbrekend

In 2011 had maar liefst een derde van de totale bevolking van eSwatini hiv. Daarmee was het het zwaarst door de epidemie getroffen land ter wereld. In die tijd werd een hiv-infectie pas behandeld als de weerstand al was afgenomen. Het was zelfs onethisch om met een behandeling te beginnen zolang iemand met hiv nog gezond was. En er werd zeer getwijfeld of vroege behandeling door overheden te financieren was.

 

Eerder behandelen

Na de eerste signalen dat vroegtijdige behandeling ervoor zorgt dat mensen met hiv het virus niet meer kunnen overdragen, startten Aidsfonds en het Clinton Health Access Initiative, met steun van de Nationale Postcode Loterij, het baanbrekend project. Met volledige medewerking van de nationale overheid werd gestart met zoveel mogelijk mensen testen op hiv en direct behandelen met hiv-remmers.

Iedereen betrokken

MaxART heeft honderden verpleegkundigen getraind, 14 zorginstellingen ingericht op het vroeg behandelen van hiv, tientallen ondersteuningsgroepen voor mensen met hiv versterkt en honderden vrijwilligers aan het werk gezet om zoveel mogelijk mensen te bereiken. De unieke samenwerking van internationale wetenschappers en hulporganisaties, lokale overheden en bestaande zorginstellingen en van mensen met hiv in eSwatini was zo succesvol dat het is omgezet in nationaal beleid. In het land met het hoogste percentage mensen die leven met hiv, gaat de nationale overheid van eSwatini nu overtuigd voor het einde van aids, voor nul nieuwe hiv infecties in 2022.

Effectief en meetbaar

Met MaxART is voor het eerst, in een land met beperkte voorzieningen, aangetoond dat testen op grote schaal en vroeg behandelen met hiv-remmers kan leiden tot het einde van de hiv-epidemie.

Sleutel
Het wetenschappelijk onderzoek, dat het project van 2014 tot 2017 heeft uitgevoerd, komt met bijzonder hoopgevende bevindingen. 86% van de mensen die een hiv-behandeling starten, blijven deze volhouden. En wanneer mensen succesvol op behandeling zijn, kunnen zij het virus niet meer doorgegeven. Dé sleutel om de hiv-epidemie te stoppen.

Betaalbaar
Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat vroeg behandelen betaalbaar blijft, ook voor een ontwikkelingsland. De kosten zijn hetzelfde als bij later beginnen. 

eSwatini is daarom door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aangemerkt als het voorbeeld voor de rest van Zuidelijk Afrika.

Meer weten?
Stel je vragen over dit (afgeronde) project aan onze collega Eliane. Evrolings@aidsfonds.nl

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat meer mensen levensreddende hiv-medicijnen krijgen en voorkomen we nog meer nieuwe hiv-infecties. Niet alleen in Swaziland, maar ook in de rest van de wereld.

Doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie