Eswatini eerste land dat aidsbestrijdingsdoelen 2030 bereikt

Een mijlpaal: Eswatini is het eerste land dat nú al de aidsbestrijdingsdoelen van 2030 heeft behaald. Zo'n 190.000 mensen met hiv zijn al succesvol op behandeling, en kunnen daardoor het virus niet meer overdragen.

23 juli 2020

In het voormalige Swaziland heeft maar liefst 27 procent van de volwassen bevolking hiv. In 2011 startten we er een groot project, samen met het Clinton Health Acces Initiative, de nationale overheid en met steun van de Nationale Postcode Loterij.

De hiv-voorzieningen werden verbeterd en letterlijk naar de mensen toegebracht.

Door vanuit de gemeenschappen zelf te werken, met bijvoorbeeld dorpshoofden,  werden mensen overtuigd om die voorzieningen ook te gebruiken. Duizenden mensen lieten zich testen op hiv en kregen direct hiv-remmers. Na afloop van het project bleef de overheid doorgaan met deze aanpak.

 

"Dankzij dit project heb ik een gezonde dochter."

- Vusi uit Eswatini

lees zijn verhaal

95-95-95

Een analyse van UNAIDS laat nu zien dat van de 200.000 mensen met hiv in Eswatini meer dan 95% hun hiv-status weet. Van hen gebruikt meer dan 95% hiv-remmers, en 95% van die groep heeft onderdrukte hiv: het virus is dan niet meer overdraagbaar.

Eswatini is het eerste land dat de 95-95-95 doelstelling haalt. Het is een mooi lichtpuntje in anders teleurstellend nieuws: we gaan de wereldwijde doelen voor 2020 niet meer halen.

 

Alle zeilen bijzetten

Met alle landen spraken we af dat we dit jaar 90-90-90 zouden bereiken: 90% van de mensen met hiv kent hun status, 90% van hen gebruikt medicatie, 90% van de behandelde mensen heeft onderdrukte hiv. Maar dat is niet binnen bereik. Er zijn nu 13 landen die de 90-90-90 doelstelling hebben behaald, waaronder Nederland, Namibië en Zambia. Zwitserland komt het dichtst bij Eswatini, met de percentages 93-95-95.

Maar wereldwijd hadden in 2019 nog 12,6 miljoen mensen met hiv geen toegang tot medicijnen, en stonden die percentages op 81-82-88. We moeten alle zeilen bijzetten om de doelstelling van 95-95-95 in 2030 wél te halen. Zeker nu de coronacrisis wereldwijde zorgsystemen extra onder druk zet.

 

Werk aan de winkel

De premier van Eswatini verwoordt het goed: “We kunnen niet rusten in onze successen, we mogen niet ontmoedigd worden door tegenslagen. We moeten zorgen dat we niemand uitsluiten." En zo is het! 
"Wij gaan voor 100-100-100.” 

We kunnen aids stoppen. Met jouw hulp zorgen we ervoor dat meer mensen hiv-remmers krijgen en voorkomen we nog meer nieuwe hiv-infecties. Niet alleen in Eswatini, maar ook in de rest van de wereld.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie