Bij een eerder, succesvol onderzoek zijn in een laboratorium klompjes hersencellen gekweekt (oftewel: minibreintjes). Met behulp van deze namaakbreintjes proberen de onderzoekers beter te begrijpen wat hiv met de hersenen doet. Het virus blijkt de minibreintjes wel te infecteren, maar de infectie wordt in deze kweken vrij snel geremd. Waarom? Dat wordt nu verder onderzocht onder leiding van Monique Nijhuis (UMC Utrecht). Mooie bijkomstigheid: de ontwikkelde namaakbreintjes zijn een alternatief voor dierproeven!
Dit project is mede gefinancierd door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health. Op de voorwaarde dat onze donateurs € 10.000 bijdragen, investeren zij € 93.000 in dit project. Elke donateurseuro levert dus ruim negen keer zoveel geld op voor de aidsbestrijding!
Eén van de redenen dat hiv genezen zo moeilijk is, is dat het zich verstopt in diverse cellen in het lichaam. Daar gaat het slapen, waardoor medicijnen en het afweersysteem het niet kunnen opruimen. Om hiv te kunnen genezen, moeten dit slapende hiv-reservoir wakker gemaakt worden en vervolgens uitgeschakeld. In dit onderzoek van Raquel Crespo (ErasmusMC) wordt gekeken of het bestaande middel Thalidomide hiv wakker kan maken.
De beste manier om te zien of een bepaalde genezingsmethode werkt bij mensen met hiv, is door hen laten stoppen met hiv-medicijnen en dan te kijken of het virus zich inderdaad niet vermenigvuldigt of zelfs afneemt. Maar om dat veilig te doen, moeten we goed weten welke impact het langdurig onderbreken en/of herstarten van de hiv-medicatie heeft. Wat is het effect daarvan op het aantal hiv-cellen en het afweersysteem? Dat is belangrijk, omdat het afweersysteem sterk genoeg moet zijn om de geïnfecteerde cellen op te ruimen nadat deze wakker zijn gemaakt. Bij een verzwakt afweersysteem kunnen bovendien ook andere ziekteverwekkers toeslaan. Daarom onderzoeken de wetenschappers onder leiding van Cynthia Lungu (ErasmusMC) wat een aanvaardbare stopperiode is.
Dit internationale initiatief brengt nu alvast de kansen en barrières in kaart om straks hiv-genezing zo snel mogelijk voor iedereen, en met name in Afrikaanse landen, beschikbaar te maken. Hierbij worden de gemeenschappen betrokken die naar verwachting baat hebben bij hiv-behandeling, zodat hun input en feedback wordt meegenomen bij de toekomstige uitrolplanning van hiv-genezing. Ook zullen de mensen met hiv uit een omgeving met beperkte middelen bijdragen aan de educatie en bewustmakingsactiviteiten over de voortgang naar genezing. Een duurzaam platform moet alle belanghebbenden met elkaar verbinden.
In Europa wordt al jaren door sterke onderzoeksgroepen uitstekend onderzoek naar hiv-genezing gedaan. Er is echter geen structurele samenwerking op dit gebied. Doel van dit project is om alle Europese belanghebbenden bij hiv-genezingsonderzoek te verenigen in een samenwerkingsverband (EU2Cure) en samen een gemeenschappelijke visie op hiv-genezingsonderzoek in Europa te ontwikkelen. Een dergelijke Europese agenda is een belangrijk middel om hiv-genezing te versnellen. Door de schaalvergroting en een concrete en meer inhoudelijke samenwerking zal EU2Cure meer omvangrijke studies kunnen opstarten. Ook vergroot een samenwerkingsverband de kans op het binnenhalen van grote Europese onderzoekbeurzen.
Genezing... dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Wij hebben aids zien komen. Wij willen het ook zien gaan. Help je mee met een donatie voor veelbelovend onderzoek?