Aids groeit in Rusland net zo hard als in de beginjaren in Afrika

Het gaat niet goed met de aidsbestrijding in Rusland. Het aantal mensen dat een hiv-infectie oploopt groeit in rap tempo. In 2016 bereikte het land haar miljoenste geval.

8 juni 2018

2000 hiv-infecties per week

De cijfers liegen er niet om. Iedere week weer krijgen 2000 mensen in Rusland te horen dat ze hiv hebben.  Al meer dan vijf jaar groeit het aantal mensen dat een hiv-diagnose krijgt met 10 procent per jaar. En een diagnose is geen garantie voor een behandeling. Daarmee is het bar slecht gesteld in het land. Want slechts één op de drie mensen krijgt levensreddende hiv-remmers. Ter vergelijking: in Zuid-Afrika krijgt 56 procent van de mensen met hiv levensreddende medicijnen.  

Enige regio ter wereld waar hiv groeit

Het voormalige Sovjet gebied is de enige regio in de wereld waar de hiv-epidemie jaarlijks groeit. Tussen  2010 en 2016 steeg het aantal nieuwe hiv-infecties hier met maar liefst 60 procent. Terwijl in de andere regio’s - dankzij goede preventieprogramma’s - dit aantal juist afneemt. De trend wordt volledig veroorzaakt door Rusland. Acht van de tien nieuwe hiv-infecties vinden hier plaats.

Roep Poetin op de verspreiding van hiv te stoppen

Er is een ramp gaande is in Rusland en Poetin is de man die daar wat aan kan doen. Met de kennis en de medicijnen die er vandaag de dag zijn is het mogelijk om de verdere groei van de epidemie te stoppen. En om, net als in Afrika, het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen. Dus aan iedereen in Nederland: teken de petitie en roep Poetin op de strijd tegen aids te steunen, want elke seconde telt.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie