Aidsfonds en Elton John starten noodfonds

Aidsfonds en de Elton John Aids Foundation gaan samen optrekken in Oost-Europa en Centraal-Azië, waar de hiv-epidemie alarmerend toeneemt. Nationale overheden komen onvoldoende in actie en internationale donoren trekken zich juist nu terug uit de regio.

24 juli 2018

Noodfonds

Het noodfonds van Aidsfonds en Elton John AIDS Foundation is bedoeld om de hiv-epidemie in landen van Oost-Europa en Centraal-Azië te bestrijden. AFEW Network, een netwerk met ruime ervaring in de bestrijding van hiv in Oost-Europa en Centraal-Azie, is betrokken als uitvoerende partner.

Het fonds met een startkapitaal van anderhalf miljoen Britse pond (1,75 miljoen Euro) zal mensen met hiv, activisten en lokale organisaties in de meest schrijnende situaties snel proberen te helpen. Bijvoorbeeld met een noodvoorraad aan hiv-remmers of met juridische ondersteuning van mensen die opkomen voor hun rechten. Beide organisaties gaan fondsen werven om het programma verder uit te breiden. Ze hopen andere belangrijke donoren te inspireren om hetzelfde te doen, want er is meer nodig om de crisis in Oost-Europa en Centraal-Azië te keren.

          

Kwetsbare groepen worden uitgesloten

Sir Elton John: “We kunnen nog lang niet zelfvoldaan achterover leunen. Ons werk is nog niet klaar. Aids is nog niet over."

"We moeten onze armen liefdevol openen voor al die mensen die worden uitgesloten en zorgen dat ze toegang hebben tot preventiemiddelen en medicijnen ontvangen om te kunnen overleven. Mensen met hiv verdienen een gelijkwaardige behandeling. Dat is de enige manier om een einde te maken aan aids” Aldus Sir Elton John. 

Louise van Deth, directeur van Aidsfonds benadrukt dat “in Oost-Europese landen mensen die kwetsbaar zijn voor hiv worden uitgesloten. Discriminerende wetgeving en repressief optreden brengt ze in de verdrukking. Dat raakt het hart van de aidsbestrijding. De hiv-epidemie groeit er nu net zo snel als tijdens de beginjaren van de epidemie in Afrika. Deze uitbreiding is dramatisch en bedreigend.”

Verdubbeling nieuwe hiv infecties

Oost-Europa en Centraal-Azië zijn de enige regio's in de wereld waar de hiv-epidemie verontrustend snel groeit. Het aantal nieuwe hiv-infecties is er de afgelopen 10 jaren meer dan verdubbeld. Rusland loopt daarbij overduidelijk voorop, daar vinden 70 % van alle nieuwe infecties in de regio plaats. Officieel zijn er nu meer dan 1 miljoen mensen met hiv in Rusland. Aids is er een van de meest voorkomende doodsoorzaken onder jonge mannen tot 39 jaar, er overlijden elke dag 80 mensen aan aids.

Oekraïne volgt als tweede in de regio met de meeste mensen met hiv, want het virus stopt niet bij de grenzen. Slechts 36% van de mensen in deze regio heeft toegang tot levensreddende medicijnen. Dat is schokkend weinig, omdat zonder behandeling mensen met hiv het virus verder verspreiden en aan aids overlijden.

De hiv-epidemie beperkt zich hier niet langer tot de risicogroepen, zoals homomannen, drugsgebruikers en sekswerkers. Hoewel onder hen nog steeds de meeste nieuwe infecties worden vastgesteld, is er intussen sprake van een algemene epidemie die de gehele bevolking bedreigt.

Foto's: Rob Huibers for AIS

Alleen met hiv-remmers blijft Igor uit Oekraïne gezond en kan hij zijn dochter Sacha zien opgroeien. Help Aidsfonds de liefde te beschermen van Igor, Sacha en miljoenen anderen. 

help mee

Igor en Sacha uit Oekraine. Stop aids uit liefde voor alle liefdes. Aidsfonds.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie