Aidsfonds start corona-noodfonds

De coronacrisis kan leiden tot meer sterfgevallen door aids en meer nieuwe hiv-infecties. Veel mensen zitten door coronamaatregelen zonder hiv-medicijnen of zonder voeding, waardoor medicijnen niet goed werken en aids alsnog op de loer ligt. Daarom start Aidsfonds een corona-noodfonds. Help jij ook mee?

doneer nu

6 mei 2020

Elke pandemie brengt één zekerheid met zich mee: het raakt de meest kwetsbare mensen in de samenleving het hardst.

 

Geen medicijnen

Door de beperkende maatregelen zitten mensen met hiv in veel landen zonder hun levensreddende hiv-medicijnen, omdat ze niet naar de kliniek kunnen. In bijvoorbeeld Oeganda is het openbaar vervoer stilgelegd en zijn de afstanden te groot. 

Mensenrechten worden met voeten getreden - in Oeganda werden homomannen met hiv met veel politiegeweld uit hun opvanghuis gehaald en vastgezet, omdat ze met te veel in één huis wonen. En zitten nu in de gevangenis zonder medicatie. 

 

Honger

En in Kenia en Zimbabwe lijden mensen en kinderen met hiv honger, omdat er geen inkomen meer is. Zonder goede voeding werkt de hiv-medicatie niet, en dan ligt aids alsnog op de loer. 

Extra ondersteuning

Om wereldwijd mensen met hiv in deze crisistijd extra te ondersteunen, start Aidsfonds een speciaal corona-noodfonds. Daarmee kunnen we hulpverleners voorzien van transportmiddelen om hiv-medicijnen rond te brengen. We kunnen minderheden juridische bijstand bieden als dat nodig is.

We financieren voedselpakketten voor de allerarmsten, en helpen de lokale zorgmedewerkers, zodat zij door kunnen gaan met het opsporen van mensen met hiv. 

Ze kunnen nu ook mondkapjes en zeep aanschaffen om zich te beschermen. 

Risico op toename aids en hiv

Afrikaanse gezondheidsexperts wijzen op het risico dat aids en hiv kunnen toenemen. In het zuidelijk en oostelijk deel van Afrika leeft meer dan de helft van het wereldwijde aantal mensen met hiv. Ruim een derde van hen heeft nog geen toegang tot medicijnen en is met een verminderde afweer extra kwetsbaar voor een levensbedreigende coronabesmetting. 

Maar ook de mensen die hun hiv-behandeling nu noodgedwongen niet kunnen voortzetten lopen risico op zowel aids als op het coronavirus. Door medicatie kan hiv niet meer worden overgedragen, maar wanneer behandeling stopt, krijgt hiv meer kans zich verder te verspreiden. 

 

Samen strijden tegen twee epidemieën

De corona- én de hiv-epidemie samen mogen niet leiden tot een nieuwe gezondheidscrisis. Wereldwijd zijn er meer dan 37 miljoen mensen met hiv. Ieder van hen verdient onze onvoorwaardelijke steun en solidariteit, juist nu. Daarom starten we dit noodfonds. Daarmee:

  • kunnen we hiv-remmers per (motor)fiets bij mensen thuis bezorgen;
  • krijgen kinderen met hiv en hun families voedselpakketten;
  • en kunnen dankzij mondkapjes en andere beschermmiddelen onze lokale zorgmedewerkers mensen met hiv blijven helpen

Dat kunnen we niet zonder jouw hulp. Help jij ook mee?

Help mee

Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie