Beleid Trump brengt miljoenen mensenlevens in gevaar

Er is sprake van een gevaarlijke trendbreuk in de aidsbestrijding. Een toenemend aantal conservatieve regeringen in de wereld, met de Amerikaanse president Trump voorop, respecteren fundamentele mensenrechten niet en komen hun financiële beloftes niet na. Dat heeft directe gevolgen voor de strijd tegen aids en brengt miljoenen mensenlevens in gevaar. 

Met diverse partners ging Aidsfonds in discussie over de toekomst van de wereldwijde hiv/aids bestrijding, in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Een gezamenlijke verklaring werd opgesteld.

“Internationaal is afgesproken om nu alles op alles te zetten zodat aids in 2030 de wereld uit is. Maar dat doel zou wel eens niet gehaald kunnen worden, door toedoen van conservatieve leiders die fundamentele mensenrechten niet erkennen en hun beloftes niet nakomen”, stelt de verklaring. “Vooral Amerika is een onbetrouwbare partner geworden”. 

Vrouwen eerste slachtoffers

Alleen in een veilig klimaat waarin mensen openlijk kunnen uitkomen voor wie ze zijn, kan er passende begeleiding en zorg gegeven worden. Maar de Amerikaanse president  Trump kiest ervoor om het ontwikkelingsbudget niet meer te besteden aan programma’s die de rechten van vrouwen ondersteunen, hij eist juist van organisaties om de vrijheid van vrouwen te beperken door abortus uit te sluiten. Gezondheidsprogramma’s in heel veel landen worden hiermee in één klap onmogelijk gemaakt.  Aids is doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen en meisjes. Zij zullen de eerste slachtoffers zijn.

Financiële beloftes

Ook financiële toezeggingen worden niet nagekomen. De Amerikaanse overheid financiert jaarlijks de behandeling van 11,5 miljoen mensen met hiv. Trump heeft nu voorgesteld om het aidsprogramma met bijna 18% (1 miljard dollar) te verminderen en zich voortaan op slechts 12 van de 65 landen te richten. Dit gaat ongetwijfeld veel levens kosten.

Amerika is niet het enige land. Het afgelopen jaar hebben 13 van de 14 grote westerse donorlanden in de aidsbestrijding hun bijdrage in één jaar tijd met bijna 13% verminderd. Ook Nederland heeft gekort

Oproep

Aidsfonds en andere organisaties roepen op om mensenlevens en -rechten centraal te stellen in de wereldwijde aidsbestrijding. Nu Amerika een ander beleid voert, is het noodzakelijk om andere landen en donoren, zoals de EU, Frankrijk, Canada, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Scandinavische landen op te roepen om hun beleid te herzien en voldoende bij te dragen. Ook Nederland zal de bijdrage aan de aidsbestrijding moeten herzien willen we de ambitie van 2030 halen. Het is de enige manier om miljoenen mensenlevens te redden.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie