Bijdrage Nederland aan Global Fund valt tegen op cruciaal moment in de aidsbestrijding

“Juist nu extra inzet in de komende 5 jaar doorslaggevend is voor het stoppen van de wereldwijde aidsepidemie, trapt Nederland op de rem. Dit is ingrijpend voor miljoenen mensen met hiv en aids”, reageert directeur Louise van Deth van het Aids Fonds-STOP AIDS NOW!. Vandaag kondigde Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tijdens de Global Fund top in Montreal aan dat Nederland voor de komende 3 jaren in totaal € 156 miljoen bijdraagt. Dat is fors minder dan de € 200 miljoen waar het Aids Fonds-STOP AIDS NOW! en Nederlandse Ngo’s eerder dit jaar toe opriepen, om die extra inzet te kunnen financieren en om het goede signaal te geven aan andere donorlanden.

 

Global Fund

Het Global Fund, het wereldfonds ter bestrijding van aids, tuberculose en malaria heeft voor de komende 3 jaar een bedrag van € 11,5 miljard nodig. Onder meer om het doel van de Verenigde Naties daadwerkelijk te halen: aids de wereld uit in 2030.

Ruim 9,2 miljoen mensen in de wereld ontvangen hiv-remmers dankzij programma’s van het Global Fund. Met name meisjes, jonge vrouwen en andere moeilijk bereikbare groepen zoals sekswerkers, druggebruikers en lesbische, homo-, biseksuele en transgender vrouwen en mannen (LHBT’s) hebben aandacht nodig. Het Global Fund investeert direct in het versterken van gezondheidssystemen in landen wereldwijd, zodat juist deze groepen toegang krijgen tot de preventie en zorg die zij nodig hebben.

 

Wereldwijd omslagpunt voor aids, tuberculose en malaria

Ondanks alle wereldwijde inspanningen is het aantal nieuwe hiv-infecties voor het eerst niet verder afgenomen in 2015, zelfs erg toegenomen in sommige landen. Om de epidemie daadwerkelijk te stoppen, moet het aantal mensen op behandeling aanzienlijk sneller groeien dan het aantal nieuwe hiv-infecties.

Het Global Fund heeft in de aanloop naar de bijeenkomst in Montreal nadrukkelijk gevraagd om extra financiering: “Investeren in het Global Fund biedt de historische kans om de epidemieën te stoppen. We staan voor een omslagpunt van hiv/aids, tuberculose en malaria. Als we nu niet meer gaan investeren, zullen de kosten ons in de komende jaren volledig boven het hoofd groeien.” Canada, Duitsland, de Europese Unie en de Verenigde Staten lieten al eerder weten hun bijdrage juist daarom te verhogen.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie