Bijna 2000 kinderlevens gered in Oeganda

In Oeganda leven zo’n 96.000 kinderen onder de 15 met hiv. Twee op de vijf krijgt geen levensreddende behandeling. De helft van de baby’s die geen behandeling krijgt, haalt zelfs zijn tweede verjaardag niet. Deze kinderen worden geboren en grootgebracht op het platteland. En omdat ze niet direct gezondheidsproblemen hebben, zijn ze niet bekend bij gezondheidscentra en weet niemand dat ze hiv hebben. Totdat het te laat is.

01 June 2018

In het programma Op naar een aidsvrije generatie in Oeganda, zetten we de dorpsgemeenschappen zelf in om deze kinderen op te sporen en ervoor te zorgen dat ze behandeling krijgen en behouden. We trainden hiervoor ruim 327 dorps-gezondheidswerkers. Zij zorgen er onder andere voor dat ouders, verzorgers, leraren, religieuze en lokale leiders, zelfhulpgroepen en medisch personeel samenwerken. Zo ontstaat een vangnet waardoor kinderen de hiv-zorg krijgen die ze nodig hebben. Ook sporen we zwangere vrouwen op die nog niet weten dat ze met hiv-remmers het virus niet overdragen. Op die manier voorkomen we dat kinderen met hiv worden geboren.

De aanpak werkt

De afgelopen twee jaar kregen in vijf districten in Oeganda, 1355 zwangere vrouwen en 558 kinderen, hiv-remmers. Onze aanpak werkt. Daarom breidden we in 2017 het project uit met drie districten. In 2018 starten we ook in Zimbabwe en Kenia.

"Had deze dorpsgezondheidswerker ons niet gevonden, dan was mijn zoon overleden."

Dit is het verhaal van Kizza (10) en zijn moeder Ms. Mukanisme:

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie