Burgemeester Halsema opent fakkeltocht van mensen met hiv: ‘Positive Flame’

“We hebben tijdens dit congres geleerd dat het aantal nieuwe hiv-infecties in 50 landen toeneemt. In Oost-Europa en Rusland zelfs dramatisch snel. Jullie wandelen vandaag tegen intolerantie en vóór de liefde. En er kunnen niet genoeg van zulke wandelingen in Amsterdam zijn.”

25 juli 2018

Dit waren de woorden die Femke Halsema vandaag richtte aan de fakkeldragers van de ‘Positive Flame’. Deze fakkeltocht is onderdeel van de Internationale Aidsconferentie AIDS 2018 die deze week in Amsterdam plaats vindt.

Femke Halsema opent The Positive Flame samen met prinses Mabel en Francoise Barré Sinoussi

Femke Halsema opende The Positive Flame samen met prinses Mabel en Francoise Barré-Sinoussi (Foto: Henri Blommers)


37 fakkeldragers

De fakkeldragers zijn mannen en vrouwen die leven met hiv in Nederland. Elk met een ander opvolgend diagnosejaar. De eerste fakkeldrager kreeg in 1984, het jaar van de ontdekking van het hiv-virus, haar diagnose. De laatste in 2018. De deelnemers hebben met leeftijden die uiteenlopen van 6 tot in de 70 allemaal een heel eigen kijk op leven met hiv.

Aankomst van de fakkel (Foto: Marten van Dijl/IAS)

Aankomst van de fakkel in handen van Fred Verdult (Foto: Marten van Dijl/IAS)

Onder hen ook de Franse Nobelprijswinnares Francoise Barré-Sinoussi. Zij ontdekte in 1984 het hiv-virus. Timothy Brown, de enige mens die genezen is van hiv, brengt de vlam aan het einde van de tocht op het podium van DeLaMar Theater, waar die avond een bijeenkomst is voor mensen met hiv.


We need treatment now

Op drie locaties stond de groep fakkeldragers langer stil bij de gevolgen van hiv en aids in de rest van de wereld. Zo ook op de brug bij Aidsfonds – voor de gelegenheid gehuld in Red Ribbons. Daar sprak kamerlid en voormalig minister Lilianne Ploumen met Aidsfonds directeur Louise van Deth over het feit dat er nog steeds 15 miljoen mensen met hiv wereldwijd geen behandeling krijgen. De Russische aidsactiviste Sasha Volgina vertelde over de schrijnende situatie in Rusland. Hier neemt het aantal nieuwe hiv-infecties explosief toe. Slechts één op de drie mensen krijgt er levensreddende medicijnen.

Sasha Volgina

Activiste Sasha Volgina (Foto: Marten van Dijl/IAS)

“Kun je je voorstellen hoe dat is? Je komt bij de dokter voor medicijnen die je in leven moeten houden, maar hij vertelt je dat hij ze niet heeft.“

Sasha werd vergezeld door collega-activisten uit Oeganda en Indonesië. Gesteund door aanwezigen schreeuwden ze het gezamenlijk uit: “we need treatment now”.

Aids 2018

Deze zomer vindt in Amsterdam, van 23 tot 27 juli 2018, de 22ste internationale aidsconferentie AIDS 2018 plaats. Het grootste gezondheidscongres ter wereld waar ruim 20.000 mensen uit alle werelddelen samenkomen, waaronder mensen die leven met hiv, activisten, artsen, onderzoekers, wereldleiders en mondiale beroemdheden zoals Prins Harry en Bill Clinton. Aan het einde van het congres wordt de Positive Flame overhandigd aan vertegenwoordigers van het volgende gastland. De Positive Flame wordt daarmee vanaf dit jaar een blijvend onderdeel van de internationale aidsconferenties.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie