Demonstratie tegen aanhoudende tekorten hiv-remmers in Kenia: "Stop killing our babies"

Tekorten aan medicatie en andere medische artikelen voor hiv-behandeling teisteren Kenia inmiddels al bijna een jaar. Daarom gingen onze Keniaanse collega’s de straat op om in een grote demonstratie de overheid tot actie te dwingen. “We zien kinderen met hiv ziek worden en zelfs sterven, omdat de medicijnen er gewoon niet zijn.”

12 november 2021

Jacky Okinyi is een van onze Keniaanse collega's en nam samen met andere aidsbestrijdingsorganisaties het initiatief voor de demonstratie in Nairobi. “Ik ben blij dat dit protest de bal aan het rollen heeft gekregen, want dat is heel hard nodig.” De overheid heeft nu gezegd stappen te ondernemen om te zorgen dat over twee weken een oplossing is. Jacky houdt het vervolg van die belofte nauwlettend in de gaten.

Stoppen met behandeling

Begin dit jaar kwam door politiek getouwtrek een grote levering hiv-medicijnen vast te staan in de haven van Mombasa. Grote tekorten aan hiv-medicatie in het hele land waren het gevolg. Hoewel de voorraad inmiddels vrijgegeven is, kunnen mensen met hiv nog steeds maar voor maximaal 2 weken aan hiv-medicatie krijgen bij hun kliniek. Veel mensen hebben niet de mogelijkheid om zo vaak naar de kliniek te gaan, en slaan daardoor pillen over of stoppen met behandeling.

Kindermedicijn op de plank

Tegelijkertijd is er wel voorraad van het nieuwe kindermedicijn voor hiv Dolutegravir (DTG). Voor een kind met deze behandeling start moet er volgens de richtlijnen van de overheid een viral load test worden gedaan. Maar die tests zijn dan weer niet op voorraad. “We zijn heel bezorgd dat de DTG op de planken blijft staan en over datum raakt als kinderen deze kindvriendelijke behandeling niet krijgen.”

De activisten blokkeerden het gebouw van het Ministerie van Gezondheid in Nairobi

Die viral load test is ook belangrijk voor andere mensen met hiv die hun behandeling noodgedwongen hebben moeten stoppen. Wanneer je stopt met hiv-medicatie kan het zijn dat het virus zo muteert, dat de medicatie niet meer aanslaat. Door de virale lading te meten weet je of dat het geval is, en of het dus nodig is om over te stappen op een ander hiv-medicijn.

Loze beloftes?

Zal de overheid zijn belofte waarmaken? “Dat is niet makkelijk te zeggen,” denk Jackie. “De overheid wil de correspondentie die ze hebben met leveranciers nu met ons gaan delen om de voortgang van het oplossen van dit probleem te laten zien. We zitten hier bovenop en volgen nauwgezet wat er in de komende twee weken gebeurt. We zijn niet bang om opnieuw van ons te laten horen, namens alle kinderen en mensen met hiv in Kenia.”

Met jouw steun kunnen we onze stem laten horen om ervoor te zorgen dat mensen in Kenia toegang krijgen én houden tot levensreddende hiv-medicijnen. 

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie