Deze 6 projecten helpen Nederland naar 0 nieuwe hiv-infecties

Als het aan Aidsfonds ligt, wordt Nederland het eerste land ter wereld met nul nieuwe hiv-infecties. Dankzij de bijdragen van onze donateurs kunnen we zes kleine en grote projecten financieren die in Nederland het verschil maken. Zo investeren we in betere toegankelijkheid van de hiv-preventiepil PrEP, het trainen van alerte zorgverleners en informele zorg voor mensen met hiv.

18 april 2019

In Nederland leven nog 2.600 mensen met hiv zonder het te weten. In 2017 kregen 1.015 mensen de diagnose hiv, voor veel van hen laat. Preventie moet beter, testen moet sneller en het stigma op hiv moet naar beneden. We investeren dankzij onze donateurs € 920.475 in deze innovatieve projecten die daaraan bijdragen.

Betere toegang tot PrEP

De hiv-preventiepil PrEP is beschikbaar in Nederland, maar nog niet laagdrempelig. Dat terwijl is aangetoond dat PrEP een groot verschil kan maken: in San Francisco daalde het aantal nieuwe diagnoses sinds de introductie van PrEP met meer dan 50 procent. In de loop van dit jaar wordt PrEP, en de bijbehorende zorg, aangeboden bij GGD-en, maar er zijn nu al lange wachtlijsten voorzien.

Ik slik, slik jij? (€ 10.000)

We steunen de PrEPnu-campagne Ik slik, slik jij?, die als doel heeft mensen die mogelijk met PrEP willen beginnen door het proces daarvoor te begeleiden. Want wil je PrEP, dan moet je eerst een arts vinden die dit voor wil schrijven, moet je regelmatig getest worden en de pillen zelf bij de apotheek kopen. Deze campagne moet helpen voorkomen dat mannen die nu al PrEP willen nog langer risico lopen op hiv.  

 

 

PrEP: there’s an app for that (€ 489.725)

De GGD Amsterdam ontwikkelt het online platform EZI-PrEP, waarop mannen die seks hebben met mannen gemakkelijk en laagdrempelig PrEP kunnen bestellen. Ook de bijbehorende zorg, het monitoren van de gezondheid van de gebruiker, loopt via het online platform. De online dienst moet het makkelijker en aantrekkelijker maken om PrEP te gaan gebruiken, mét de zorg die daarbij nodig is.

 

Testen waar het nodig is

Innovatieve testacties in Rotterdam (€ 9.700)

In Rotterdam leven naar schatting nog zo’n 400 mensen met hiv zonder dat ze dat weten. Dat aantal moet naar beneden. We financieren daarom dit jaar 12 hiv-testacties op verschillende locaties in een hoog-risicowijk in de stad. Maar in plaats van alleen op hiv te testen, worden er ook andere gezondheidsmetingen gedaan, zoals bloeddruk en BMI. Zo worden hiv-tests genormaliseerd en laagdrempelig.

Alerte zorgverleners (€ 258.975)

Het Amsterdam UMC onderneemt actie om huisartsen en medisch specialisten hun patiënten eerder te laten testen op hiv wanneer daar reden voor is. Bijvoorbeeld wanneer iemand een ziekte heeft die vaak voorkomt in combinatie met hiv, of als iemand een hoog risico loopt op hiv. Door meer pro-actief te testen, op initiatief van de arts, zijn we er op tijd bij, wordt hiv-transmissie verminderd en krijgen meer mensen met hiv een gezond leven.

Een eind aan stigma

 

Zelfstigma verminderen (€ 142.076)

Stigma-onderzoekers, mensen met hiv en het OLVG ziekenhuis werken samen aan de ontwikkeling van een zelfstigma-interventie. Uit onderzoek weten we dat veel mensen met hiv, negatieve denkbeelden over hiv in de maatschappij overnemen in hun zelfbeeld. Dat heeft effect op hoe trouw mensen hun hiv-remmers nemen, en dat is gevaarlijk voor hun gezondheid. De interventie die ontwikkeld wordt, zorgt ervoor dat zij beter in hun vel zitten.

Betere toegang informele zorg voor migranten met hiv (€ 10.000)

Hiv krijgen is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Mensen met een migratieachtergrond die een hiv-diagnose krijgen, hebben zo hun eigen zorgen en vragen. Daarom financieren we de ontwikkeling van een digitale leermodule voor hiv-consulenten. Die licht hen in over het aanbod aan informele zorg voor migranten, zoals lotgenotencontact. Welke thema’s spelen er, die niet met de consulent worden besproken? Welke drempels zijn er om gebruik te maken van het aanbod aan informele zorg en hoe kun je als consulent helpen over die drempels te stappen?

Jaarlijks komen er in ons land zo'n 750 nieuwe hiv-infecties bij. We willen het aantal nieuwe hiv-infecties naar nul brengen en zorgen dat iedereen met hiv zijn of haar status weet en behandeld wordt. Daar is jouw hulp bij nodig.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie