Dodental aidsepidemie Rusland stijgt naar 318.000

Een schrikbarende groei van de aidsepidemie in Rusland: vorig jaar stierven bijna 37.000 mensen aan de gevolgen van aids. Volgens de Russische waakhond voor consumentenwelzijn heeft de epidemie al aan 318.000 Russen het leven gekost.

22 mei 2019

Meer nieuwe infecties

Vorig jaar luidde Aidsfonds al de noodklok over de situatie in het land. Toen werd duidelijk dat in een jaar tijd een recordaantal van 104.000 nieuwe hiv-infecties vastgesteld was. Het werkelijke aantal nieuwe infecties ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, want lang niet iedereen is zich bewust van zijn hiv-status. UNAIDS schat dat 81 procent van de mensen met hiv weet dat ze het virus bij zich dragen.

"Er wordt niets gedaan om mensen die het grootste risico lopen op hiv te beschermen."

onderzoeker Tatyana (39) beschrijft hoe de epidemie zo kon groeien

lees meer →

Geen medicijnen

Áls je het weet, is dat geen garantie op behandeling. Dat maakt ook dat het dodental zo hoog is, terwijl er levensreddende medicijnen bestaan. De Russische overheid koopt er veel te weinig van in voor de geschatte 1,1 miljoen mensen met hiv. In 2017 kreeg slechts een derde van hen hiv-remmers.

Dat terwijl hiv-remmers óók een preventiemiddel zijn. Want ben je succesvol onder behandeling, dan kun je het virus niet meer overdragen.  

"Het is angstig om hier met hiv te leven." - Maria (39) is bang dat hiv-remmers ineens niet meer beschikbaar zijn.

Preventiemethodes

Ook voorziet de overheid niet in naaldeninruil voor drugsgebruikers en seksuele voorlichting-programma’s. Dat zijn bewezen effectieve preventiemethodes, maar ze zouden volgens de regering leiden tot ongewenst gedrag. In Rusland vindt de helft van alle nieuwe hiv-infecties onder drugsgebruikers plaats.

Noodfonds

Samen met de Elton John Foundation hebben we een noodfonds opgericht. Daarmee ondersteunen we mensen in de meest schrijnende situaties. Bijvoorbeeld door het thuisbezorgen van hiv-remmers bij mensen die de deur niet uit kunnen door een lichamelijke beperking.  Het beschikbaar maken van preventie en hiv-zorg voor drugsgebruikers in Moskou. Of het verspreiden van condooms en zelftests voor homomannen in Sint-Petersburg.

We hebben de kennis en medicijnen om aids te verslaan.

Help jij mee om liefdes als die van vader Igor en dochter Sacha te beschermen? 

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie