Drastische daling aantal hiv-infecties Londen

Twee klinieken in Londen melden dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses vorig jaar enorm gedaald is. Volgens onderzoekers is deze daling te wijten aan de toename van het gebruik van PrEP, de pil die hiv voorkomt.

De grootste seksuele-gezondheidskliniek in Londen, Dean Street 56, rapporteerde een afname van maar liefst 40%. Nooit eerder is er zo een scherpe daling geweest. Dean Street 56 is de grootste seksuele gezondheidskliniek van het Verenigd koninkrijk. Eén op de negen hiv-diagnoses van het land wordt in deze kliniek gesteld.

"In 2012 zijn we begonnen met het onmiddellijk behandelen na diagnose. De helft van de homomannen bij wie we nu hiv vaststellen heeft een vroege infectie en dus minder tijd om hiv door te geven. Toch hebben we sinds 2012 niets gezien wat lijkt op wat we nu meemaken. Het kan niet anders of de daling moet voor een deel toe te schrijven zijn aan toenemend PrEP-gebruik." Aldus Dr. Sheena McCormack, hoofdonderzoeker van de PROUD-PrEP-studie en verbonden aan Dean Street.

Dr. Alan McOwan, arts bij de kliniek, deelt deze overtuiging: "We hebben hier in juli het San Francisco-model ingevoerd, wat inhoudt dat de mensen hier op de dag van hun diagnose de deur uitgaan met hun eerste recept voor antiretrovirale therapie."

Is er sprake van een echte daling?

Het aantal hiv-testen dat de kliniek heeft uitgevoerd is vrijwel gelijk gebleven, en ook het seksuele risicogedrag van de testgroep is nagenoeg hetzelfde gebleven. In tegenstelling tot hiv is er voor overige soa’s zoals syfilis geen sterke daling te zien.

Dean Street doet hiv-, soa- en nierfunctietests bij deze groep en biedt hun ook bloedspiegelbepalingen aan om de betrouwbaarheid van pillen vast te stellen. Het aantal PrEP-gebruikers dat van deze service gebruik maakt is in korte tijd fors gestegen. Sheena McCormack: ‘In februari zagen we zo’n honderd PrEP-klanten. In juni hadden we al 400 man in dit programma en nu hebben we 500 regelmatige bezoekers.’

PrEP-zorg in Nederland blijft uit

In Nederland is PrEP nog niet beschikbaar. De Amsterdamse AMPrEP-studie van het H-TEAM, waarin 376 homoseksuele mannen en transgenders met hoog risico op hiv PrEP krijgen vormt een uitzondering.

Lees het verhaal van de Amsterdamse huisarts Rob Hermanussen zijn patiënt Maarten helpt bij verantwoord PrEP-gebruik.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons Dossier PrEP.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie