Geen spoor van hiv na stamceltransplantatie

Bij twee Europese hiv-patiënten is na een risicovolle stamceltransplantatie, die zij moesten krijgen omdat zij kanker hadden, geen spoor meer van hiv in hun bloed te vinden.

20 juli 2016

Dat is een veelbelovend resultaat dat een mogelijke genezing van hiv een stapje dichterbij brengt. De Nederlandse arts-microbioloog dr. Anne Wensing van het UMC Utrecht maakte dat bekend op AIDS2016.

Waar verstopt het hiv-virus zich?

Wensing: “Of deze patiënten zijn genezen van hiv, kunnen we pas zeggen als ze ook stoppen met het gebruik van hiv-medicijnen.” Genezen van hiv is met de huidige behandelingen niet mogelijk, omdat een beetje virus zich buiten het bloed in het lichaam schuilhoudt. In het UMC Utrecht wordt onderzoek gedaan naar de vraag wáár het virus zich verstopt.

Bij de twee patiënten die een stamceltransplantatie hebben gehad, is nu geen hiv meer in het bloed aantoonbaar. Wensing: “Een speld in een hooiberg vinden is een hele klus, maar het is een nog veel grotere uitdaging om aan te tonen dat er géén speld in een hooiberg is.” 

De volgende stap is om te stoppen met de hiv-medicatie om te zien of het virus dan nog steeds weg blijft. Wensing: “Maar stoppen met de hiv-behandeling is heftig als iemand kort na een stamceltransplantatie nog een fragiele gezondheid heeft.” De twee patiënten zijn nog niet zo ver.

Geen hiv na stamceltransplantatie

In 2013 waren er twee hiv-patienten uit Boston waarbij na een stamceltransplantatie geen hiv aantoonbaar was. Toen zij stopten met het gebruik van hiv-medicijnen, bleek men toch nog hiv te hebben. Er is tot nu toe één mens ter wereld die, negen jaar geleden, is genezen van hiv. Timothy Brown had niet alleen hiv, maar ook leukemie. Na zware kuren chemotherapie en bestraling onderging hij een stamceltransplantatie. Sindsdien gebruikt Timothy Brown geen hiv-medicijnen meer én blijft hiv in zijn bloed onvindbaar. Door die genezing zijn organisaties veel meer tijd en geld gaan besteden aan onderzoeken naar hiv-genezing. Het is tot nu toe nog niet gelukt om meer patiënten te genezen.

Hoewel dit onderzoek veelbelovend resultaat toont, bevindt het zich nog in een experimentele beginfase. Dit betekent dat het nog vele jaren duurt voordat deze therapie mogelijk toegepast kan worden. Vooralsnog is stamceltransplantie een behandeling die niet zonder gevaar is.

Onderzoek naar hiv en aids

Wetenschappers hebben al veel bereikt. Maar er bestaat nog geen geneesmiddel. Onderzoekers zijn overtuigd dat het gaat lukken om hiv te genezen. Hiervoor hebben we jouw steun nodig! 

maak genezing mogelijk

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie