Hiv en corona samen versterken ongelijkheid: vooral jonge vrouwen getroffen

De wereldwijde strijd tegen aids kampt met flinke tegenslag, laten nieuwe cijfers van UNAIDS zien. Het einde van aids tegen 2030, zoals internationaal was afgesproken, lijkt niet meer mogelijk. 

6 juli 2020

In de afgelopen 5 jaar waren er 3,5 miljoen meer hiv-infecties en 820.000 meer doden door aids dan voorspeld voor 2020. 

De VN-organisatie publiceerde vandaag, op de virtuele aidsconferentie AIDS2020, het jaarlijkse rapport over de epidemie. De nieuwste cijfers laten zien dat landen niet de afgesproken inspanningen leveren en dat ongelijke toegang tot gezondheidszorg een structureel probleem is. Vooral jonge vrouwen worden hard getroffen.

Nu hiv en corona elkaar treffen wordt die ongelijkheid alleen maar versterkt. Daar waar stigma en discriminatie overheersen, zien we de epidemie ook toenemen. Meisjes en jonge vrouwen worden daar het slachtoffer van. Voor hen is aids wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. 

Investeren in weerbaarheid

Daar moet een eind aan komen. Dat kan door meer te investeren in de weerbaarheid van vrouwen en hun lokale gemeenschappen, en barrières om zelf te beslissen over de eigen gezondheid weg te nemen.

Zeker nu ziekenhuizen moeilijker bereikbaar zijn door de coronacrisis, moeten jonge vrouwen ook zelf kunnen handelen door thuis een hiv-test af te nemen. We weten dat online informatie en digitale zorg aanbieden net zo effectief is. Aidsfonds heeft hier ervaring mee, juist in Afrikaanse landen, waar we het werk van lokale jongerenorganisaties en -netwerken ondersteunen. We willen dat graag uitbreiden.

Een aanpak van de epidemie waarin mensen zelf centraal staan en betrokken worden is de enige formule voor succes.

Hiv en aids in 2019 in cijfers

  • Mensen met hiv: 38 miljoen
    • Mensen met hiv op behandeling: 25,4 miljoen (67%)
    • Mensen met succesvol onderdrukte hiv*: 15,7 miljoen (41%)
  • Nieuwe hiv-infecties: 1,7 miljoen
    • 63% daarvan vond plaats in sub-Sahara Afrika
    • 62% van alle nieuwe infecties vond plaats in een risicogroep: homo- en bi-mannen, trans personen, sekswerkers en drugsgebruikers.

*Wanneer een behandeling aanslaat en wordt volgehouden, wordt hiv succesvol onderdrukt en kan het virus niet meer overgedragen worden.

bekijk meer cijfers

Dat het aantal mensen dat tot een risicogroep behoort is toegenomen, komt doordat uitsluiting en onderdrukking van deze groepen vaker voorkomt. In Rusland is bijvoorbeeld 99 procent van de nieuwe hiv-infecties onder hen te vinden. Homoseksualiteit is in maarliefst 73 landen strafbaar.

Jonge vrouwen lopen meer risico

Elke week lopen 5500 jonge vrouwen (15- 24 jaar) hiv op.  In sub-Sahara Afrika treft 1 op 4 nieuwe hiv-infecties vrouwen van deze leeftijdsgroep. Jonge vrouwen lopen hier twee keer meer kans op hiv dan mannen in dezelfde leeftijd. 

Meisjes gaan er vaak niet naar school zodat informatie over het voorkomen van hiv hen moeilijk bereikt. De coronacrisis treft nu alle jonge vrouwen. Door hun isolement worden ze extra kwetsbaar voor seksueel geweld, ongewenste zwangerschap en een hiv-infectie.

Onderbreking van de dagelijkse hiv-medicatie gedurende een half jaar kan alleen al in sub-Sahara Afrika leiden tot een half miljoen extra doden aan de gevolgen van aids tegen het eind van 2021, zo is de berekening van UNAIDS.

 

Kinderen blijven achter

Veel minder dan volwassenen (ouder dan 15 jaar) heeft maar krap de helft, 53%, van alle kinderen met hiv in de wereld (0-14 jaar) toegang tot levensreddende medicijnen. In West en Centraal Afrika is dat maar 32% van de kinderen.

 

Financiering

Het UNAIDS-rapport meldt tenslotte dat de internationale financiering van de wereldwijde aidsbestrijding verder is afgenomen, vorig jaar met 1,3 miljard US Dollar (in vergelijking met 2017). Er is 7,7 miljard US Dollar extra nodig is om een einde te kunnen maken aan aids in 2030.

UNAIDS roept alle overheden op de inspanningen te verdubbelen en meer middelen vrij te maken voor de strijd tegen aids. Want alleen dan kunnen we voorkomen dat miljoenen mensen geliefdes verliezen.

Help mee

Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie