Hoe de coronacrisis de wereldwijde aidsbestrijding raakt

De coronacrisis heeft de wereld in zijn greep. Dat treft ook de aidsbestrijding en de miljoenen mensen die leven met hiv wereldwijd. En daar maken wij ons als Aidsfonds ernstig zorgen over. 

24 maart 2020

We houden continu een vinger aan de pols bij onze lokale partnerorganisaties. Waar nodig sturen we bij, om ervoor te zorgen dat de zorg voor mensen met hiv zoveel mogelijk doorgaat. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Ook kijken we naar manieren om de lessen van de aidsbestrijding in te zetten voor de aanpak van corona.

 

Covid-19 bereikt Zuid-Afrika

Neem Zuid-Afrika, het land met de grootste hiv-epidemie ter wereld. Inmiddels heeft het corona-virus ook dit land bereikt. Het land telt 7,7 miljoen mensen met hiv die afhankelijk zijn van levensreddende hiv-behandeling. De extra druk op het toch al kwetsbare gezondheidssysteem brengt dat in gevaar. En mensen met hiv die niet op behandeling zijn lopen door een verslechterde afweer meer risico op Covid-19.

Levensbedreigend

Vanuit onze projecten in Indonesië wordt de noodklok geluid over de invoer van hiv-remmers, die door geannuleerde vluchten wordt bemoeilijkt. Er is geen voorraad meer in het land. In Oekraïne meldt een partner dat de helft van hun cliënten hun medicijnen niet komt ophalen uit angst voor het coronavirus. In Kenia vrezen onze partners dat het tekort aan hiv-zelftesten voorlopig niet wordt opgelost, omdat dit probleem door Covid-19 geen prioriteit heeft.

Het is een greep uit de moeilijkheden waar onze medewerkers in het veld mee te maken krijgen. Als de toegang tot hiv-remmers verslechtert, kan dat resulteren in meer nieuwe hiv-infecties. Ook rijst het gevaar van resistentie: als je hiv-remmers een tijd niet inneemt, kan hiv zo veranderen (muteren) dat de medicijnen niet meer werken. Dit is levensbedreigend.

 

Hergebruik

Tegelijkertijd zien we ook berichten van partners die de infrastructuur van onze projecten inzetten om de reguliere gezondheidszorg te ontlasten. 

In Kenia wordt de jongerenhotline voor seksuele gezondheid nu bijvoorbeeld ook ingezet om vragen over het coronavirus te beantwoorden. Jongeren kunnen bellen, whatsappen of hun vragen via social media stellen.

 

En in Oeganda zijn onze mobiele apothekers nu niet alleen hiv-voorlichters, maar ook de coronavirus-vraagbaken voor hun gemeenschap.

Ook zien we dat het onderzoek naar een hiv-vaccin nu een vruchtbare bodem voor een coronavaccin levert. Virologen die jarenlange ervaring hebben met onderzoek naar hiv zetten hun kennis nu in voor de Covid-19-bestrijding.

 

Leren van de aidsbestrijding

Er is veel te leren van de aidsbestrijding. We weten wat het beste werkt: juist de gemeenschappen die het meest door de epidemie getroffen zijn ondersteunen. Zorgen dat de meest kwetsbare groepen toegang hebben tot zorg, ongeacht hun financiële middelen en vrij van vooroordelen, stigma en discriminatie. En werken mét de mensen om wie het gaat: zij weten wat het beste werkt voor hun gemeenschap.

 

We staan klaar

Als Aidsfonds staan we klaar om gemeenschappen die getroffen zijn door hiv en aids wereldwijd te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Samen met onze lokale partners bepalen we de beste stappen om deze fase in de aidsbestrijding het hoofd te bieden.

We zijn dankbaar voor alle mensen die ons werk blijven steunen, juist in deze extra moeilijke tijd. Als er één ding is dat we leren van deze crisis is dat we er moeten zijn voor elkaar. Uit liefde voor alle liefdes.

Het nieuwe coronavirus roept veel vragen op, ook in relatie tot hiv, hiv-remmers en PrEP. Hier lees je onze antwoorden op veelgestelde vragen.

Voor de meest actuele informatie en algemene vragen over Covid-19 kun je terecht bij het RIVM

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie