Maleisische overheid maakt weg vrij voor betaalbare medicijnen

Medicijnen voor hepatitis C worden stukken goedkoper in Maleisië. Farmaceut Gilead kon de prijzen hoog houden met een monopoliepositie, maar met een dwanglicentie van de overheid komt daar een einde aan.

Met dit moedige besluit zorgt de overheid ervoor dat merkloze en aanzienlijk goedkopere medicijnen per direct op de markt kunnen komen. Naar schatting krijgen 450.000 mensen nu wel toegang tot levensreddende Hepatitis C behandeling. Ook kan deze aanpak een voorbeeld zijn voor andere landen waar patenten de toegang tot medicijnen blokkeren, bijvoorbeeld bij hiv-remmers.

 

Volksgezondheid moet vóór winst komen

Hepatitis C komt vaak in combinatie voor met hiv. Farmaceuten die medicijnen aanbieden voor hepatitis C en hiv houden hun prijzen hoog aan de hand van patenten. Positive Malaysian Treatment Acces & Advocacy Group (MTAAG+) is een organisatie van en voor mensen die leven met hiv en hepatitis C. Met steun van Aidsfonds neemt MTAAG+ actief deel aan het patentendebat in het land. Ook worden mensen die leven met hiv en hepatitis C getraind om zelf in actie te komen tegen barrières door patenten.

‘We juichen de stap van de Maleisische overheid enorm toe’, reageert directeur Edward Low van MTAAG+. ‘Op deze manier komt volksgezondheid vóór winst.’ Mede door de lobby en acties van de organisatie heeft de Maleisische overheid deze dwanglicentie afgegeven. Aidsfonds hoopt dat deze historische beslissing ervoor zorgt dat merkloze medicijnen in meer landen toegankelijk worden.

Farmaceut is uitgespeeld

Vooruitlopend op dit besluit had farmaceut Gilead al aangekondigd een vrijwillige licentie voor hun hepatitis C middel af te geven voor Maleisië, Thailand, Oekraïne en Wit-Rusland. Daarmee probeerde de fabrikant toch nog invloed uit te oefenen op de prijzen en marktaandeel te behouden. Maleisië koos nadrukkelijk voor een dwanglicentie omdat goedkope medicijnen dan gemaakt mogen worden zonder toestemming van patenthouder Gilead. De prijs van medicijnen ligt bij merkloze aanbieders veel lager. In het geval van het hepatitis C middel Sofosbuvir is de merkloze variant tot wel 100 keer goedkoper.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie