In 2016 zijn er bij Centra Seksuele Gezondheid van GGD’en meer soa’s gevonden dan in de voorgaande jaren. Dat komt omdat de soa-poli’s gerichter testen onder de risicogroepen. Daarbij valt wel op dat het percentage gevonden soa’s aanzienlijk verschilt per GGD-regio. Maar bij de huisartsen is verbazend genoeg het aantal soa-consulten het afgelopen jaar niet toegenomen, maar verder afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwe soa-cijfers van het RIVM.
“Onder de risicogroepen die de GGD bezoeken, zoals bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en jongeren onder de 25 jaar, worden soa’s duidelijk vaker en sneller opgespoord. Bij 1 op de 5 bezoekers wordt nu een soa vastgesteld. Mensen die niet meer bij de soa-poli’s terecht kunnen, lijken zich echter niet altijd bij de huisarts te melden. Dát is hoogst zorgelijk. Toegang voor iedereen tot kwalitatieve goede en laagdrempelige soa-zorg komt hiermee in gevaar”, zegt Hanna Bos, arts bij Soa Aids Nederland.
Online soa-testen
Door het nieuwe gerichte soa-beleid bij de GGD’en kan niet iedereen er meer terecht en wordt terug verwezen naar de huisarts. De verwachting was daarom dat het aantal soa-consulten bij de huisartsen zou toenemen. De nieuwste cijfers bevestigen dat niet. Voor een soa-test bij de huisarts moeten mensen een beroep doen op hun eigen risico en mogelijk zien ze er daarom van af. Het kopen van online soa-testen is bovendien populair geworden. De meeste zelftesten zijn echter niet betrouwbaar, zo is uit onderzoek van het RIVM en Soa Aids Nederland gebleken. Met de online soa-testwijzer Advies.chat geeft Soa Aids Nederland anoniem en betrouwbaar advies over deze soa-tests.
Regio’s
Voor het eerst rapporteert het RIVM ook regionale verschillen tussen GGD soa-poli’s. Chlamydia wordt het meest onder jongeren gevonden en het vindpercentage is het hoogst bij bezoekers van de centra seksuele gezondheid in onder andere de GGD-regio Groningen. Hepatitis B wordt in Nederland relatief het vaakst in Drenthe vastgesteld. Andere soa’s worden het meest gevonden bij mannen die seks hebben met mannen en vindpercentages zijn in sommige regio’s hoger dan in andere regio's: gonorroe in bijvoorbeeld regio IJsselland en syfilis in regio Utrecht. Nieuwe hiv-diagnoses worden het meest gesteld in Amsterdam en Rotterdam.
Bij iedere regio vraagt dit om het opnieuw toetsen van de aanpak van de betreffende GGD en gemeente aan de hand van de specifieke lokale situatie.
“Deze cijfers laten zien dat geen enkele gemeente kan zeggen: dat komt bij ons niet voor. Het maakt ook duidelijk dat elke regio specifiek maatwerk moet inzetten om soa’s optimaal te bestrijden. Bereikt voorlichting en condoompromotie de juiste regionale risicogroepen? Wordt partnerwaarschuwing in onze regio voldoende ingezet? Verloopt het tijdig testen en behandelen van soa’s in onze regio wel optimaal?”, licht Hanna Bos toe.