Nieuw fonds voor onderzoek naar genezing hiv

Dankzij donateurs steunt Aidsfonds al jaren wetenschappelijk onderzoek naar hiv en aids. Hierdoor kunnen mensen met hiv tegenwoordig gezond oud worden, maar een geneesmiddel is er nog niet. Om de genezing van hiv te versnellen heeft Aidsfonds samen met de Nederlandse overheidsorganisatie Health~Holland een fonds opgezet. 

2 juli 2018

Met het samenwerkingsverband komt er nu twee miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar de genezing van hiv. Naast een bijdrage van donateurs van Aidsfonds en een bijdrage van Health~Holland, wordt het bedrag bijeengehaald door samenwerkingen tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen te bevorderen. Deze twee miljoen euro is een mooie stap in de richting van de totaal tien miljoen euro die Aidsfonds wil ophalen voor innovatief onderzoek naar de genezing van hiv. 

Belang van onderzoek en ontwikkeling

Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we steeds meer over hiv en aids en hoeft hiv al jaren geen doodvonnis meer te betekenen. Helaas is er alleen nog geen middel dat hiv geneest. Volgens Louise van Deth, directeur van Aidsfonds, is het niet de vraag óf het er ooit van komt, maar wanneer. “We weten dat genezing van hiv mogelijk zal zijn op een dag, maar het is een moeilijke weg. Financiële ondersteuning van dat onderzoek is daarom belangrijk. Door genezing kan hiv letterlijk uit het leven van 37 miljoen mensen met hiv weggenomen worden. Genezing betekent het einde van een wereldwijde epidemie.”

Steun van Aidsfonds

Aidsfonds financiert al 30 jaar wetenschappelijk onderzoek. Het heeft altijd ingezet op creatief Nederlands onderzoek, waar in eerste instantie niemand in geloofde, maar waar toch belangrijke ontdekkingen uit voort gekomen zijn. Het heeft Nederlandse onderzoekers geholpen om nieuwe maar noodzakelijke wegen in te slaan. Van Deth: “Aidsfonds selecteert kwalitatief hoogstaand onderzoek en is sterk in het verbinden van partijen. We weten waar we mee bezig zijn, omdat we het al zo veel jaar doen. Dat kan alleen dankzij onze 180 duizend donateurs die duidelijk aangeven dat heel belangrijk te vinden.”

Is een medicijn voor hiv in zicht?

Naar hoe dichtbij zijn we bij een geneesmiddel? En wat zou een geneesmiddel betekenen voor iemand met hiv? Drie Nederlandse wetenschappers en twee Nederlanders die al jaren met hiv leven vertellen erover. 

*Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 2 augustus

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie