NUffTESTEN: actie met kosteloze hiv-tests van start

Als Aidsfonds - Soa Aids Nederland zien we een unieke eenmalige kans om hiv-infecties aanzienlijk te verminderen in Nederland. De corona-lockdown heeft voor velen geleid tot twee maanden geen of minder seks en dat betekent minder risico’s op soa’s en hiv. Daarom starten we de actie NUffTESTEN.

4 juni 2020

We roepen met de actie homo-, bimannen en transgender personen op om zich nu op hiv te laten testen. Of ze nu wel of niet overwegen om weer seksueel actief te worden. Met de actie NUffTESTEN bieden we kosteloze hiv-testen aan, die je thuis kunt doen.

We weten dat Nederland het eerste land ter wereld kan worden met nul nieuwe hiv-infecties. De coronacrisis heeft de hiv-bestrijding afgeremd, maar biedt nu ook nog een unieke kans. Een kans die we moeten pakken om hiv nog een slag toe te brengen! Dus: NUffTESTEN op hiv.

bezoek de actiepagina

Lockdown: minder hiv-overdracht

In Nederland concentreert hiv zich onder mannen die seks hebben met mannen. Onderzoek laat zien dat 70% van de hiv-overdracht onder deze groep plaatsvindt in de acute fase van een hiv-infectie. De eerste weken na infectie is er veel hiv in het lichaam, vaak als mensen zelf nog niet weten dat ze hiv hebben. Door de corona-lockdown met minder seks is het waarschijnlijk dat er minder hiv is overgedragen in de acute fase van een hiv-infectie.

 

Hét moment voor een hiv-test

Een standaardtest op hiv geeft vier tot zes weken na een risicovol contact met voldoende zekerheid aan of je hiv hebt of niet. Die ‘vensterperiode’ is door de lockdown voorbij. Laat je je nu testen en was het laatste risicovol contact vóór of aan het begin van de lockdown, dan ben je 100% zeker van het resultaat.

Te veel mensen in Nederland weten niet dat ze hiv hebben. Ze missen daardoor de kans op een lang en gezond leven. Bovendien zorgt behandeling van hiv ervoor dat het virus niet langer kan worden overgedragen. Nu testen kan nieuwe hiv-infecties voorkomen. 

Is de test positief, dan kan de behandeling onmiddellijk starten. Zo blijf je gezond en het voorkomt verdere verspreiding van hiv.

Is de test negatief, dan kun je jezelf beschermen door een condoom te gebruiken, of met de hiv-preventiepil PrEP.

 

NUffTESTEN met kosteloze hiv-test

Via de online actiepagina van NUffTESTEN word je geleid naar een kosteloze hiv-test. Aidsfonds-Soa Aids Nederland biedt tijdelijk toegang tot kosteloze betrouwbare hiv-thuistesten. Zo voorkomen we dat GGD’en, die het nu druk hebben met corona, worden overbelast.

Het is een voorbeeld van een aanpak op maat, die nu nodig is om de laatste hiv-infecties in Nederland te vinden. Vorig jaar waren er nog 660 nieuwe hiv-diagnoses. NUffTESTEN kan bijdragen om Nederland naar 0 te brengen.

 

Veilig voor hiv, soa’s en corona

Naast hiv en andere soa’s is er ook nog steeds het risico op overdracht van het coronavirus. Aidsfonds - Soa Aids Nederland onderschrijft daarom nog steeds de richtlijn van het RIVM die seks tussen partners die niet samenwonen afraadt. Voor mensen die overwegen toch seks te hebben heeft Soa Aids Nederland adviezen opgesteld hoe je het risico op een coronabesmetting zo laag mogelijk kunt houden.

Jaarlijks komen er in ons land zo'n 660 nieuwe hiv-infecties bij en sterven tientallen mensen aan de gevolgen van aids. Wij willen het aantal nieuwe infectie naar 0 brengen. Daar is jouw hulp bij nodig.

help mee

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie