Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gaat onderzoek doen naar de specifieke behoeftes en risico’s van sekswerkers. Vervolgens onderzoeken zij welke aanpak het beste werkt voor hen en dit draagt bij aan betere toegang tot hiv-behandeling en –preventie.
Als je een mannelijke of transgender sekswerker bent in sub-Sahara Afrika, behoor je tot de groepen met het hoogste risico op hiv ter wereld. Dat komt onder meer doordat sekswerk in veel landen een misdaad is. Als je het risico loopt opgepakt te worden, ga je niet snel naar een kliniek voor hiv-services.
De onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, onder leiding van dr. Hontelez, gaan in samenwerking met lokale sekswerkersorganisaties en homoactivisten veldwerk doen naar de specifieke behoeften en risico’s van sekswerkers.
Vervolgens zullen zij met behulp van wiskundige modellen onderzoeken welke aanpak het beste werkt voor deze sekswerkers en de kosten daarvan analyseren.
Hiermee dragen ze bij aan betere toegang tot hiv-behandeling en -preventie voor deze kwetsbare groep. Tegelijkertijd helpt het daarmee ook de hiv-epidemie in de algemene bevolking te verminderen.
Marein de Jong van Aidsfonds: “Nederlandse onderzoekers passen hun kennis wereldwijd toe en doen dit in wisselwerking met internationale partners. De onderzoekers uit Rotterdam gaan samen met collega’s in Zimbabwe dit project uitvoeren. De opbrengsten zijn niet alleen wetenschappelijk waardevol, maar geeft ook de kans om zowel een Nederlandse als een Zimbabwaanse onderzoeker promotieonderzoek te laten doen.”
Aidsfonds is het enige fonds in Nederland dat specifiek onderzoek naar aids steunt. Zo kan ook het AMC in Amsterdam onderzoeken wat de oorsprong is van hiv onder migranten.