Onderzoek bevestigt belang snelle start behandeling na hiv-infectie

Onderzoek toont aan dat een hiv-infectie het beste de kop ingedrukt kan worden wanneer na een positieve hiv-test meteen wordt gestart met het slikken van medicijnen. De onderzoeksresultaten werden deze week bekend gemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.  

6 maart 2020

Het onderzoek werd uitgevoerd in Thailand waarbij 170 deelnemers enkele dagen na een positieve hiv-test meteen medicijnen kregen. Vervolgens bleek dat het hiv-virus niet de ruimte kreeg om een reservoir op te bouwen in het lichaam. Het reservoir was zelfs honderd keer kleiner bij het snel starten van behandeling dan wanneer er pas later werd gestart met een hiv-behandeling.  

Ook is het verloop van de eerste stadia van een hiv-infectie dankzij deze studie aangetoond. Zo blijkt dat hiv zich eerst nestelt in weefselcellen van de darm en lymfe en pas daarna uitzaait naar het bloed. 

"Dit onderzoek onderschrijft opnieuw het belang van testen zodat iemand met hiv snel op behandeling kan worden gezet. Daarnaast weten we dankzij dit onderzoek beter waar het virus zich bevindt.  Dat kan helpen bij het ontwikkeling van een hiv genezing." Aldus Marein de Jong, adviseur wetenschappelijk onderzoek bij Aidsfonds. 

Maak genezing van hiv en aids mogelijk Maak genezing van hiv en aids mogelijk

Hiv is nog niet te genezen. Wij steunen veelbelovende onderzoeken, om een doorbraak in de zoektocht naar een geneesmiddel te forceren. Help je mee?

 

doneer nu

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie