Onderzoek naar effectiviteit coronavaccinatie bij mensen met hiv van start

Werken de verschillende coronavaccins net zo goed bij mensen met hiv als mensen zonder hiv? Dat willen hiv-behandelaren weten. Daarom is daar nu een Nederlands onderzoek naar: de COVIH-studie. Er kunnen 1650 mensen met hiv meedoen.

16 februari 2021

De in Nederland goedgekeurde coronavaccins zijn door de fabrikanten getest op mensen met hiv, maar het gaat daarbij om relatief kleine aantallen: 160 tot 196 personen. De data zijn bovendien nog niet apart geanalyseerd. Daarom is er nu de COVIH (COrona Vaccinatie In Hiv)-studie. Aidsfonds steunt het onderzoek, dat wordt gecoördineerd door samenwerkende hiv-behandelaren uit het OLVG, LUMC en Erasmus.

 

Antistoffenmeting

Mensen met hiv worden gevraagd om hun antistoffen tegen het coronavirus te laten meten. Dit wordt gedaan door 2 keer een buisje bloed af te nemen: een keer voor en een keer na de vaccinatie. De resultaten uit dit onderzoek worden vergeleken met de onderzoeksdata over mensen zonder hiv.

Mensen die meedoen krijgen van hun hiv-behandelaar of -consulent te horen of ze antistoffen hebben vóór de vaccinatie. Zo weet je dus ook of je al een infectie met het coronavirus gehad hebt.

 

Meedoen

Heb je hiv en wil je zelf meedoen aan de studie? Dan kun je jezelf daarvoor aanmelden bij je hiv-poli, zodra je weet wanneer jouw vaccinatieafspraak is.

In totaal ga je 2 keer extra naar de bloedafname naast je normale controles. Je extra reiskosten worden vergoed.

Het onderzoek is vrijwillig, je beslist dus zelf of je mee wil doen of niet. Dit heeft geen invloed op je hiv-behandeling. Het is heel belangrijk dat je jezelf aanmeldt. De hiv-behandelaar en consulent weten namelijk niet wanneer je gevaccineerd zal worden.

 

Zo meld je je aan:

Stuur een mailtje aan je hiv-poli zodra je een uitnodiging voor de coronavaccinatie ontvangt. Het is belangrijk om daarin te vermelden wanneer de afspraak voor de vaccinatie is en dat je wilt meedoen aan de COVIH-studie.

Je kan niet meedoen als:

  • je al gevaccineerd bent tegen het coronavirus
  • al een keer positief bent getest op het coronavirus.
  • jouw hiv-poli nog niet is gestart met het afnemen van extra bloedtesten, of er al genoeg mensen meedoen.

De hiv-poli of de onderzoeker zullen laten weten of je mee kan doen. In totaal kunnen 1650 mensen deelnemen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie