Onderzoekers van het AMC komen een stap dichterbij het voorkomen van een hiv-infectie

Hiv ontsnapt aan ons afweersysteem. Hoe het virus dit precies doet was tot nu toe onbekend. Onderzoekers van het AMC hebben met steun van Aidsfonds een antwoord gevonden op de vraag hoe het hiv lukt om te ontsnappen aan ons afweersysteem.

Onderzoeker Sonja Gringhuis heeft een alarmsysteem in cellen ontdekt dat door hiv wordt uitgezet. Ook zijn er tegenmaatregelen ontwikkeld die voorkomen dat hiv het alarm onschadelijk maakt. Zo is er een manier ontdekt om hiv zichtbaar te maken voor het afweersysteem. Deze vondst zorgt ervoor dat het lichaam beter beschermd kan worden tegen het hiv-virus. 

Hiv-virus maakt alarm onschadelijk

Sonja Gringhuis, Nina Hertoghs en Theo Geijtenbeek hebben onderzoek gedaan naar hiv-infectie in zogenaamde dendritische cellen. Deze cellen vervullen een belangrijke rol binnen ons afweersysteem. Zij hebben de functie van poortwachters. Zodra een ziekteverwekker het lichaam binnendringt, zetten de dendritische cellen het afweersysteem aan tot actie. Bij hiv gebeurt dat alleen niet. Het virus dringt de dendritisch cellen binnen zonder dat deze cellen het doorhebben. De onderzoekers hebben gevonden dat hiv wel degelijk wordt herkend maar het leidt vervolgens niet tot een alarm. Sonja Gringhuis ontdekte dat hiv dit alarm bij binnendringen onschadelijk maakt en daardoor kunnen de dendritische cellen geen afweerreactie activeren. 

Belangrijke stap in het voorkomen van een hiv-infectie

De onderzoekers zijn ook op het spoor gekomen hoe voorkomen kan worden dat hiv het alarmsysteem uitzet. Door de dendritische cellen te behandelen met een middel was hiv niet in staat om het alarm uit te zetten. Toen deze cellen geïnfecteerd raakten met hiv werd het alarm geactiveerd. Vervolgens kon de onderdrukking van het virus door sterke afweerreacties worden gestart.

De resultaten van dit onderzoek zijn een belangrijke stap in het onderzoek naar het voorkomen van een hiv-infectie. De onderzoekers verwachten dat de resultaten ook in de praktijk kunnen worden toegepast.  “Er zijn al medicijnen die voor kanker ontwikkeld zijn, die ook op dit proces aansluiten. Ze kunnen misschien worden gebruikt om te voorkomen dat hiv het alarmsysteem uitzet tijdens de besmetting. Echter, de weg naar gebruik van deze medicijnen tegen hiv, is nog lang.”

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie