Online aidsbestrijding in Oekraïne succesvol

Het is als homoman in Oekraïne niet makkelijk om jezelf te zijn. Laat staan als je ook hiv hebt.  Homomannen met hiv worden gediscrimineerd en zelfs uitgesloten van levensreddende zorg. Het gevolg: mensen gaan dood en de hiv- en aidsepidemie kan vrij om zich heen grijpen. Om dit te stoppen, creëerde Aidsfonds een veilige ontmoetingsplek: online! Met succes.

21 oktober 2019

Uit angst voor stigma en discriminatie zoeken veel homomannen in Oekraïne elkaar online op. In deze relatief veilige online omgeving komen ze met elkaar in contact. Met hulp van de Nationale Postcode Loterij speelt Aidsfonds daarop in door deze groep online te voorzien van informatie over hiv en aids en ze hiv-zorg aan te bieden. Zo worden homomannen via advertenties geïnformeerd over homo-vriendelijke klinieken. Daarnaast worden zij aangespoord om zich te beschermen tegen hiv, bijvoorbeeld door de hiv-preventiepil PrEP te slikken. Daarbij worden mannen ook getest op hiv, wat een belangrijke eerste stap is in het voorkomen van nieuwe infecties.

“Het is gevaarlijk om hier homo te zijn en hiv te hebben. Ik ben bang voor het leven.”

- Oleg

Homovriendelijke klinieken voor hiv-testen

De aanpak is een succes. Zo liep dit jaar online een landelijke campagne, waarbij zo’n 2500 homomannen in 22 regio’s gratis terecht konden bij homovriendelijke klinieken voor hiv-testen, informatie en medicatie. Binnen 5 maanden gaven 400 mannen aan met PrEP te willen beginnen, waarvan er 200 nu al daadwerkelijk de pillen slikken om een hiv-infectie te voorkomen. Er is nog veel werk te doen, maar we zijn op de goede weg.

In Oekraïne leven zo’n 240.000 mensen met hiv. Ieder jaar komen daar meer dan tienduizend mensen met hiv bij. Waaronder veel homomannen, zij hebben namelijk veel meer kans op een hiv-infectie dan de reguliere bevolking.

(bron: UNAIDS 2018)

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie